TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dani sjećanja u Drvaru: Večeras izložba “Opomena”, sutra akademija

Dani sjećanja u Drvaru: Večeras izložba “Opomena”, sutra akademija
U Drvaru će večeras biti otvorena izložba pod nazivom “Opomena”, koja govori o stradanju Srba u periodu od 1991. do 1995. godine.

Izložbu je organizovao Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske u okviru Dana sjećanja na sve srpske žrtve u ratovima tokom 20. vijeka koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Nakon izložbe, čije otvaranje je planirano u 19.00 časova u Radničkom domu, profesori sa banjalučkog Univerziteta održaće istorijski čas.

Za sutra je u Drvaru, pod porkoviteljstvom Vlade Republike Srpske, planirano održavanje manifestacije Dani sjećanja u pomen svim srpskim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. vijeka.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je treću godinu uzastopno organizator ove manifestacije, rekao je Srni da je cilj ovog događaja instititucionalna izgradnja kulture sjećanja i pamćenja.

– Moramo da znamo šta se desilo u prošlosti da imamo bolji put za budućnost – istakao je Kojić.

On je rekao da manifestacija počinje u 19.00 časova centralnom akademijom pod nazivom “Krajino moja” na platou ispred Radničkog doma u Drvaru, a ovom događaju prisustvovaće najviši zvaničnici iz Republike Srpske i Srbije.

On je istakao da će Srpska pravoslavna crkva i ove godine učestvovati u organizaciji Dana sjećanja, te da će u subotu, 14. septembra, u 11.00 časova Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije služiti parastos u Hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine, Kojić je istakao da još nema pravosnažnih presuda, izuzev jedne koja se odnosi na 505. Bužimsku brigadu takozvane Armije BiH, dok Hrvatska ignoriše procesuiranje svojih državljana za agresiju 1995. godine na Republiku Srpsku.

– Јedino što smo uspjeli sa postupajućim tužiocem jeste da se otvori sudski proces protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i drugih lica – naglasio je Kojić.

On je naveo da ne treba presude da pišu istoriju, što žele Bošnjaci i Hrvati u konkretnom slučaju jer bi, s obzirom da nema presuda, ovaj zločin bio zaboravljen.

Kojić je istakao da Republika Srpska neće dozvoliti da zločin bude zaboravljen jer je više od 120.000 ljudi protjerano iz zapadno-krajiških opština nakon hrvatske vojne operacije “Oluja” u Kninskoj Krajini u operacijama “Maestral”, “Јužni potez” i “Sana” 1995. godine.

On je rekao da je u ovim operacijama na Republiku Srpsku ubijeno 1.660 ljudi, od kojih 571 civil, starci, žene i djeca, a još se za većinom traga.

– Najveća srpska masovna grobnica pronađena je u Mrkonjić Gradu sa 181 tijelom, što sasvim dovoljno govori o razmjeri zločina i kako su zločini vršeni, a što je vidljivo iz obdukcionih nalaza pronađenih posmrtnih ostataka – zaključio je Kojić.

SRNA/RTRS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.