TV K3

android aplikacija

instaliraj

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a timove će predvoditi premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade privremenih organa u Prištini Isa Mustafa.

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Maja Kocijančič najavila je ranije da će na dnevnom redu biti utvrđivanje napretka u provođenju briselskog sporazuma i razmjena mišljenja o budućim koracima u procesu normalizacije.

Očekuje se da će na dnevnom redu razgovora jedna od glavnih tema biti pravosuđe, kao i formiranje zajednice srpskih opština /ZSO/. Beograd je najavio i pokretanje pitanja srpske imovine na Kosovu i Metohiji, uključujući rudarski kombinat “Trepča”.

Posrednik u razgovorima biće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, kojoj će to biti prvi put da učestvuje u dijalogu otkad je imenovana na funkciju visokog predstavnika.

Posljednja runda dijaloga održana je 31. marta prošle godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg visokog predstavnika EU Ketrin Ešton.

Do desetomjesečne pauze došlo je zbog institucionalnog vakuuma u Prištini poslije pokrajinskih izbora i nepostojanja dogovora o formiranju Vlade.

Ministar samoproglašenog Kosova za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri najavila je da je Priština zainteresovana za razgovor o pozivnom telefonskom broju za Kosovo i formiranju osnovnog suda na sjeveru pokrajine.

Briselski sporazum postignut je 19. aprila 2013. godine, a njime je predviđeno uspostavljanje ZSO, koju bi činile opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Članstvo je otvoreno i za druge opštine uz saglasnost članica, a sporazumom je predviđeno da će ZSO imati osnivački statut i da može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu.

ZSO će imati predsjednika, potpredsjednika, skupštinu i vijeće, a imaće i puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

 

 

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.