Dačić: U Hrvatskoj se sistematski gradi odnos mržnje prema Srbiji i Srbima

February 26, 2024, 10:46 am

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas, povodom izjava šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana, da niko nema pravo da Srbiji dijeli lekciju kako će da vodi spoljnu politiku, kao i da se u Hrvatskoj “sistematski gradi odnos mržnje prema Srbiji i srpskom narodu”.

– Јednostavno, to je nešto na čemu imamo problem sa Hrvatskom, a to je da se tamo sistematski gradi jedan odnos mržnje prema Srbiji i srpskom narodu – rekao je Dačić za TV Pink.

On je istakao da niko nema pravo da Srbiji dijeli lekcije kako će da vodi spoljnu politiku jer je, prema njegovim riječima, spoljna politika uvijek bila dio unutrašnje politike, odnosno državne politike.

Komentarišući izjavu Grlić Radmana, ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da ne možete da uvrijedite predsjednika jedne države, a da ne uvredite državu budući da je predsjednik reprezent države i svako mora da vodi računa o načinu na koji mu se obraća.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom uvredljivih komentara Grlić Radmana, a Dačić kaže da je protestna nota u diplomatskom i međunarodnom saobraćaju vid komunikacije između najviših predstavnika dvije države.

Dačić je ocijenio da nije slučajno da se Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić nalaze kao tema u hrvatskoj političkoj javnosti i u medijima.

– Mi imamo situaciju da oni i sada, poslije (protestne) note, nastavljaju sa tom pričom da nekako savjetuju Srbiju da se mi pomjerimo na pravu stranu istorije, kao da su oni ti koji su uvijek znali da procijene ko je to prava strana – istakao je Dačić.

Naveo je i da je diplomatija jedan izvanredni resurs za obavještajne strukture jer se, prema njegovim riječima, među diplomatama nalaze špijuni, obavještajci, agenti.

Na pitanje zašto je interesovanje Hrvatske bilo veliko za ovaj izborni proces u Srbiji, Dačić je rekao da se oni interesuju za sve što može da izazove određenu vrstu političke nestabilnosti u Srbiji.

– Vučić je više puta imao inicijativu i ja sam više puta učestvovao na sastancima i sa Kolindom Grabar Kitarović i sa Plenkovićem gdje smo razgovarali o normalizaciji naših odnosa, ali nikad nisam bio uvjeren da će se to stvarno desiti – zaključio je Dačić.

RTRS (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *