Dačić: Neuvođenje sankcija Rusiji je naš principijelni stav utvrđen još prošle godine

March 26, 2023, 8:45 am

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neuvođenje sankcija Rusiji naš principijelni stav i stav Savjeta za nacionalnu bezbjednost, utvrđen još prošle godine.

– Srbija bez presedana poštuje principe međunarodnog prava, odnosno teritorijalni integritet i suverenitet svake države, tako i Ukrajine, ali ne uvodimo sankcije Rusiji zbog svojih interesa, koji su, između ostalog, i zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta – ističe on.

Dačić podsjeća da je odmah reagovao na stav ministra Baste da treba uvesti sankcije Rusiji.

– I ja lično i moja partija i svi naši članovi Vlade stojimo iza odluke Savjeta za nacionalnu bezbjednost i državne politike. Sve dok je na snazi naša odluka i naša politika u vezi sa sankcijama, mi ćemo je dosljedno poštovati – poručuje Dačić u intervjuu za Kurir.

Dodaje da se Srbija protivi sankcijama jer je i sama imala to negativno iskustvo, ali podsjeća da je neuvođenje sankcija i u interesu ekonomije Srbije, te da se prati da li se ona negativno reflektuje na privredu – što još nije slučaj.

Ipak, on navodi da je smanjen obim spoljnotrgovinske razmjene Srbije i Rusije, dok je, kako kaže, u nekim zapadnim zemljama koje su uvele sankcije – povećan.

– Mnoge zapadne zemlje nisu korektne prema Srbiji jer su, po izvještajima, povećale trgovinsku razmjenu sa Rusijom u vrijeme sankcija – kaže Dačić.

O pitanju Kosmeta

To što su dogovori u Ohridu dočekani na nož kod nekih iz opozicije najmanje treba da nam bude mjerilo da li smo uradili dobru stvar ili nismo, navodi Dačić.

On poručuje da bi bilo glupo očekivati od Amerike, Njemačke, Francuske ili bilo koga na Zapadu ko je priznao tzv. Kosovo da promijeni svoj stav, ali dodaje da oni mijenjaju odnos prema problemu zbog argumenata Beograda i da je to dobro za Srbiju.

– Srbije je, za razliku od tzv. vlade u Prištini, sve vrijeme ozbiljan i odgovoran učesnik u razgovorima – kaže Dačić.

Podsjeća da u ovom trenutku 106 država članica, tj. većina UN ne priznaje tzv. Kosovo, što je jak argument u razgovorima i pokazatelj opravdanosti stava Beograda da Priština ne treba da ima stolicu u UN.

Što se tiče odnosa sa SNS, Dačić ocjenjuje da su odnosi SPS i SNS “na najvišem nivou, kako to i dolikuje dvjema najvećim partijama”.

Kaže da je podržao ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o osnivanju Narodnog pokreta jer su više puta razgovarali o tome kako da pronađu model koji će obezbijediti najširu podršku, pa i jedinstvo oko najvažnijih pitanja za državu.

– Pokret o kome je riječ može da bude nova, još viša faza saradnje i ja je prihvatam zato što nam je za važne odluke potreban savez koji će da okupi i ljude koji nisu u politici, a podržavaju i bore se za Srbiju – smatra Dačić.

O izborima

Na spekulacije o mogućim vanrednim izborima na proljeće Dačić odgovara da je “zagovornik punog mandata parlamenta i Vlade, zato što to daje prostor za temeljan rad i dobre odluke”.

Ali, dodaje, “ako bude političke volje da se ide na izbore ranije, SPS će na njih da ide i ostvariće odličan rezultat”.

(sputniknews.com – Foto: Tanjug/Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *