Da li je nam stvarno je potrebno osam čaša vode dnevno?

November 23, 2022, 12:08 pm

Svima nam je poznato da se preporučuje konzumiranje osam čaša vode dnevno. Ukoliko uzmete u obzir da je dvije trećine ljudskog tijela sačinjeno od vode, potreba za ovom tekućinom je jasna. Ali, koliko bismo vode ustvari trebali piti svaki dan?

Voda je neophodna jer je svakoj ćeliji, tkivu i organu u tijelu potrebna da bi mogli optimalno funkcionisati. To uključuje mozak, srce, pluća, mišiće i kožu, pa čak i kosti.

Našem tijelu je voda potrebna za transport hranjivih sastojaka, za regulaciju tjelesne temperature, stvaranje tjelesnih tekućina poput krvi i sline, podmazivanje zglobova, podmazivanje naših organa i uklanjanje otpada kroz mokraću, rad crijeva, disanje i znojenje.

Dehidriranje znači da postoji neravnoteža vode u tijelu, bilo zbog gubitka više vode nego što je normalno ili zbog većih potreba za vodom. Voda se može izgubiti ako uzimate određene lijekove poput diuretika, tokom bolesti kada neko ima groznicu, kroz povraćanje ili proliv, u vrućim ili vlažnim okruženjima ili pri dugom intenzivnijem vježbanju.

Potrebe za vodom veće su i kod trudnica i dojilja ili ako neko pati od stanja poput opstipacije ili bubrežnog kamenca. Studije su pokazale da samo dva procenta dehidratacije (što iznosi gubitak vode od 1,6 litara kod osobe težine 80 kilograma) može uticati na organizam. Ostale pogođene fiziološke funkcije uključuju funkcije mozga, crijeva, bubrega, srca (vezano za volumen krvi) i zdravlje kože. Dehidratacija može uzrokovati i glavobolje.

Koliko vode treba piti?

Preporuku konuzmiranja osam čaša vode dnevno, koja je praktična i lako pamtljiva, mnogi zdravstveni radnici dovode u pitanje. Možda je previše pojednostavljeno reći da svaka osoba, bez obzira na težinu, visinu, nivo aktivnosti ili okruženje treba istu količinu vode. Savjet da trebate piti isključivo kada ste žedni takođe je kritikovan, jer možemo naučiti da nadjačamo svoj mehanizam žeđi.

Prema referentnim unosima prehrane (DRI) za vodu, prosječnom odraslom muškarcu treba 3,7 litara vode, a prosječnoj odrasloj ženi 2,7 litara dnevno, više ako je trudna (3,0 litara) ili doji (3,8 litara). Možda bi najbolji savjet bio piti vodu tokom dana, uz veće količine koje se konzumiraju kada su potrebe veće. Dobar je savjet da pratite boju urina da biste odredili da li ste dehidrirani, tj. ako imate svijetlu boju urina to je dobar znak, dok je nešto tamnija boja znak za zabrinutost.

Važnost hrane bogate vodom

Nacionalni odbor za ishranu SAD-a naglašava da se 80 odsto naših potreba za tekućinom zadovolji običnom vodom, a 20 odsto iz hrane i pića. Primjeri hrane bogate vodom su svježe voće i povrće, koji su na mnogo načina korisni za naše zdravlje. Iako napici poput čaja, kafe i sokova takođe doprinose našem ukupnom unosu tekućine, važno je zapamtiti da bi obična voda trebala činiti najveći dio ukupnog unosa tekućine.

Izvor: Srpska Cafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *