Da li će Nobilo postati dio tima za odbranu Dodika?

November 13, 2023, 3:43 pm
Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo vjerovatno će biti dio tima za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u sudskom postupku koji počinje 22. novembra u Sudu BiH, saznaje “Avaz”.

Dodikovi advokati već su kontaktirali Nobila, kako bi se aktivno uključio u odbranu. U narednim danima biće poznato više informacija.

Nobilo je danas potvrdio za “Avaz” da je ostvarena komunikacija i da se sve čeka.

– Ne mogu biti advokat, jer ne mogu zastupati u BiH. Ne mogu jer nema sporazuma. Međutim,  ja mogu biti pravni savjetnik. Imao sam kontakte, to je tačno, ali više o tome ne bih dok to do kraja sve ne definiramo. Ali, imao sam kontakt i vidjećemo šta će biti – rekao nam je Nobilo.

Ranije je Dodik odbio da se izjasni o krivici, kazavši da je Sud nelegitiman.

U Sudu BiH zakazan je glavni pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića za 22. novembar u 13 časova.

Ročište o izjašnjenju o krivici Dodika i Lukića održano je u Sudu BiH 16. oktobra kada su izjavili da ne razumiju optužnicu na što je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, saopštila kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Sudski postupak će u nastavku procesa voditi sudija Mirsad Strika.

Optužnica tereti Dodika i Lukića za „nepoštivanje odluka visokog predstavnika“.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv njih zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN. Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan. Ranije su dva puta odbijeni zahtjevi Dodikove odbrane za izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, koja je optužnicu potvrdila i odbila prigovore.

Glassrpske.com (Foto: GS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *