Cvikić: Ovako više ne ide

October 13, 2017, 6:59 am

Ovako se više ne može funkcionisati. Narednog mjeseca ćemo vidjeti šta i kako dalje, reakcija je člana Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Gorana Cvikića na najavljene ostavke potpredsjednika KS BiH Seje Bukve, te članova UO Mevludina Delibašića i Mirsada Đonlagića.

O razlozima odlaska može samo da se nagađa, a ono što je činjenica je da je KS BiH dužan više od dva miliona KM, od kojih skoro polovina otpada na porez. Dok se čeka zvaničan izvještaj ko su glavni krivci za sunovrat bh. kuće košarke, neki od ključnih ljudi, prvenstveno Bukva, koji je obavljao najodgovorniju funkciju od odlaska predsjednika Aleksandra Fulurije (podnio ostavku u maju), su odlučili da dignu sidro. Bukva se juče zbog putovanja nije mogao javiti na naše pozive, dok drugi potpredsjednik Dalibor Miloš nije odgovorao na naše pozive.

“Nezvanično sam saznao za ostavke, još se nisam čuo s njima. Odavno je stanje zagustilo, očito je da neko ima granice do koje može ići. Situacija se nikako ne pomjera ka boljem. Svi smo vjerovali da će stvari krenuti nabolje, kao i da će državni organi imati sluha za probleme bh. košarke. Ipak, ništa se ne dešava nabolje, tako da će morati doći do nekih radikalnih promjena”, ističe Cvikić, koji je najavio da će Skupština KS BiH morati zasjedati narednog mjeseca.

Cvikić, koji je član ovog tijela četiri godine, tvrdi da su od njegovog dolaska napravljeni mali napreci, te da je pred bh. košarkom neizvjesna budućnost. U maju je KS BiH bio pred stečajem, ali je izbjegnuto najgore.

“I tome se ne može bez Skupštine razgovorati. Moramo se suočiti s problemima. Sve se skupilo i došlo na naplatu. Poreska uprava je stavila šapu na račune, a tu su aktivnosti reprezentacija. Očito je da se ekonomska i politička situacija lomi preko sporta”, rekao je član bh. košarkaške vlade.

Velike turbulencije u KS BiH traju duže od godinu dana, kada su inspekcije utvrdile brojne nepravilnosti u poslovanju u ranijem periodu. Zbog haotične sitacije u KS BiH vrlo lako bi nove probleme mogle imati reprezentativne selekcije. Narednog mjeseca počinju kvalifikcije za Mundobasket 2019. za košarkaše, kao i kvalifikacije za Euro 2019. godine za košarkašice.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *