TV K3

android aplikacija

instaliraj

Cvijeće je ukras, ali i hrana

Cvijeće je ukras, ali i hrana

Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte.

Cvijeće možete gledati, mirisati, dodirivati, ubrati, ali i jesti. Cvijeće može ukrasiti ne samo vrt, nego i vaš sto. Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte. Potočarke, mnogima omiljeno cvijeće, imaju divan ljutkasti ukus. Evo nekoliko vrsta cvijeća koje su potpuno jestive.

Ruže

Sve su jestive (osim špricanih pesticidima), ali bijele su ukusnije od crvenih. Mogu se koristiti sirove u salatama, kao ukras za poslastice ili pak za aromatizaciju pića. Latice ruže zamotane u vlažnu krpu mogu trajati i do sedam dana u frižideru. Dobro operite cvijeće, tako da ga nježno uronite u posudu sa slanom vodom. Ako želite “oživiti” cvijeće, uronite ga u posudu sa hladnom vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnom peškiru.

Bagrem

Kad šetate šumom, a nemate užinu sa sobom, grozdovi bagremova cvijeća odličan su obrok. Od cvjetova bagrema možete praviti fritule, palačinke, salate i kolače.

Maslačak

Koristite ga dok je još u pupoljku i dodajte salatama ili sirnim namazima. Možete praviti i čaj od cvjetova maslačka koji je blagotvoran za cijeli organizam.

Sljez

Njegove blijedoljubičaste cvjetove možete dodati u sva jela – variva, salate i poslastice poput voćnih salata i pudinga.

Boražina

Cijela je biljka vrlo ukusna, ali treba napomenuti da zbog pirolizidnih alkaloida koje sadrži može prouzrokovati oštećenje jetre pa je treba umjereno konzumirati (ne preporučuje se osobama koje imaju problema s jetrom).

Dragoljub

Zdrav cvijet pikantnog ukusa djeluje kao antibiotik, antiseptik, diuretik i ima antibakterijska svojstva. Zbog jačine nije prikladan za djecu i osobe sa želučanim problemima te bubrežnim bolestima.

Neven

Koriste se latice jer je cijeli cvijet nešto gorči. Može se dodati u slana jela. No previše nevena kod osoba koje su sklone alergijama može izazvati osip.

Zova

Jede se sirova kao dodatak voćnim ili povrtnim salatama. Probajte salatu od krastavaca s cvjetovima zove i malo bučinog ili maslinovog ulja, i biće to pravo iznenađenje za nepce. Može se dodati i kolačima, varivima, pitama, prirodnim sokovima.

(Nezavisne)

Komentarišite

Your email address will not be published.