Cvijanovićeva i Dodik najizgledniji kandidati: SNSD početkom jula objavljuje imena za izbore

June 22, 2022, 5:54 am

Kandidati SNSD, a time i vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, na idućim opštim izborima biće Milorad Dodik i Željka Cvijanović, tvrde izvori Srpskainfo.

Međutim, još definitivno nije odlučeno ko će se kandidovati za koju funkciju, ali u ovom trenutku stvari stoje tako da je Dodik bliže kandidaturi za predsjednika Republike Srpske, a Cvijanovićeva za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Naši sagovornici tvrde da istraživanja pokazuju da je Dodik i dalje najjači kandidat SNSD, a da je Cvijanovićeva u ovom trenutku na drugom mjestu. Navodno su se svi u koaliciji načelno već složili s tim da oni budu kandidati, s tim da u US nisu oduševljeni kandidaturom Cvijanovićeve. Ipak, teško da će se to promijeniti, jer Dodik ima veliko povjerenje u Cvijanovićevu, s kojom sarađuje još iz perioda kada je bio predsjednik Vlade Srpske. Moguće je jedino da u posljednji čas dođe do rotacije kandidatura.

Povratak u bazu

Kako tvrde naši izvori iz koalicije, ovakav rasplet događaja, što se tiče SNSD, može da znači najmanje dvije stvari. Prvo, da je Dodik odlučio da se ponovo posveti funkcijama u RS, jer je zbog ustavnog ograničenja morao da napravi pauzu u trci za predsjednika RS. Osim toga, Dodik je oduvijek govorio da u Sarajevo ide samo „jer mora“, dok je njegova baza RS.

S druge strane, tvrde poznavaoci prilika, Dodikova kandidatura za predsjednika RS mogla bi da znači priznanje visokog rejtinga Jelene Trivić, koja je kandidat PDP i opozicije za funkciju, zbog čega Dodik preuzima odgovornost na sebe.

FOTO: PDP

Samo se postavlja pitane koliko bi Dodik, kao eventualno predsjednik RS, imao manevarskog prostora na međunarodnom planu budući da se nalazi pod sankcijama SAD i Velike Britanije. Međutim, mogli smo da vidimo da on, i pod sankcijama, zbog funkcije u Predsjedništvu BiH ima priliku za važne međunarodne diplomatske kontakte.

Treći poznati stranački kandidat za predsjednika RS jeste Radislav Jovičić iz DNS, a četvrti prof. dr Zoran Kalinić ispred partije „Naša priča Republika Srpska“. Sasvim je izvjesno da se lista tu neće zaustaviti jer su još neki najavili kandidature, ne računajući više od desetak tzv. nezavisnih kandidata, od kojih neki ciljaju na mjesto bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika RS.

Drugi pokušaj

Ako Cvijanovićeva definitivno bude kandidat za Predsjedništvo BiH, to bio bio njen drugi pokušaj. Ona je prije osam godina bila kandidat za istu funkciju, ali je u „foto finišu“ poražena od tadašnjeg kandidata opozicionog bloka, Mladena Ivanića.

Da će biti jedan od kandidata Dodik je potvrdio u izjavi 12. juna.

– Opozicija pokušava da me u tome spriječi, jer je svjesna moje snage. Čak i da me sklone, naša struktura je dovoljno snažna da pobijedi, a možda bi bila i snažnija u tom slučaju – ocijenio je Dodik.

On je za početak jula najavio sjednicu Glavnog odbor SNSD na kojoj će biti utvrđeni kandidati za izbore.

– Na ovim izborima SNSD ulazi u jednu od odlučujućih bitaka, ne za svoje postojanje, nego za poziciju Republike Srpske. Sva politika muslimana u Sarajevu se zasniva na tome da razgradi homogenost srpskog nacionalnog, a time i političkog korpusa, a kada u tome uspiju, onda lakše ostvare neke svoje male uspjehe – rekao je Dodik za Televiziju MIS iz Sidneja.

PROTIVKANDIDATI

Protivkandidat Cvijanovićevoj, po svemu sudeći, ispred opozicije biće predsjednik SDS, Mirko Šarović. Nakon što je Milan Miličević odlučio da se povuče iz unutarstranačke trke, očekuje se da Glavni odbor SDS u četvrtak zvanično kandiduje Šarovića.

Lider DNS, Nenad Nešić, u tom slučaju bio bi treći kandidat za srpskog člana Predsjedništva. Nešić kaže da predstavlja treći blok nakon što je izašao iz vlasti i nakon što nije našao zajednički jezik s opozicionim partijama.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *