Cvijanović: Najslabiji sastav Savjeta ministara do sada

August 21, 2015, 8:04 am

Cvijanovićeva je rekla da Savjet ministara BiH glumi da radi neki posao i da se hvali usvajanjem Reformske agende za BiH u prvih 100 dana njihovog rada, iako to nije njihovo dostignuće.

“Prema tome, ne vidim tu neko pravo partnerstvo, ali ne vidim ni neku produktivnost kojom se nastoje pohvaliti. Mislim da oni više služe kao uzdanica međunarodne zajednice, koja želi da pokaže da takvo nešto postoji na nivou BiH. Da, postoji, ali oni ne rade svoj posao”, rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da će prvih 100 dana njihovog rada pamtiti po tome što im je Vlada Republike Srpske slala brojna negativna mišljenja o koja su se oglušili.

“Jedan od opozicionara je rekao, iako je imao neku drugu namjeru, da se za zakon o radu pitaju entitetske premijere, ali je potrčao da Reformsku agendu prvi usvoji i to su potrčali da je usvoje sa svim nakaradnostima, uključujući i zahtjev za privatizacijom ‘Elektroprivrede'”, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o situaciji u Federaciji BiH (FBiH), Cvijanovićeva je navela da je bilo predvidljivo da će se ono što se dešava u ovom entitetu odraziti na nivo BiH.

“Da li će se to u formalnom smislu manifestovati veoma brzo, pa da vidimo neki novi sastav Savjeta ministara je jedna dimenzija, ali je druga odsustvo podrške za novi stav čak i u okviru istih partija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se SDA suočava sa ozbiljnom situacijom da nema sve poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH “na broju” i da ne može garantovati da će ih uvijek imati.

“Imate i nezadovoljstvo HDZ-a zbog situacije u Federaciji BiH, pa imate jednog partnera koji je izašao iz federalne vlade, ali zauzima pozicije u Savjetu ministara. To je čitav niz politički abnormalnih situacija koje ne mogu doprinijeti da Savjet ministara funkcioniše”, ukazala je Cvijanovićeva.

Komentarišući imenovanje vršioca dužnosti direktora Agencije za pružanje usluga u vazduhoplovstvu i Savjeta agencije, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada o tome raspravljala u nekoliko navrata i da to nije prva stvar u kojoj je Savjet ministara prekršio proceduru i postavio apsolutno neprihvatljive i nenormalne standarde.

“Mi smo, naravno, reagovali i apsolutni zahtjev Vlade je da se isprave stvari. Ne možete vršiti imenovanja, a da ne uvažite ni entitetsku ni etničku pripadnost, jer ova zemlja ne funkcioniše na taj način. Ne možete nam uvoditi nove prakse”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je postavila pitanje šta u Savjetu ministara rade srpski ministri ako ne reaguju na ovakve stvari?

“Imali ste imenovanje brojnih tijela i ne možete nikako da dođete do toga kako odjednom sad, sa ovim Savjetom ministara ne možete da ispoštujete one principe koji su ranije bili ispoštovani. Ovo je jedna od nakaradnosti i mi očekujemo od Savjeta ministara da apsolutno popravi te stvari, a od predstavnika Republike Srpske u Savjetu ministara, koji primaju visoke plate, da apsolutno rade u njenom interesu i da obezbijede prisustvo i predstavnika entiteta i Srba u svim važnim agencijama”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na činjenicu da je Republika Srpska unijela 50 odsto sredstava u navedenu agenciju, da je njen suvlasnik i da želi da bude poštovana.

Pritisci na Srpsku neće prestati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da pritisci na Srpsku neće prestati, ali da je važno da Srpska ima stav i da svako zna da neće odstupati od osnovnih vrijednosti.

Cvijanovićeva je rekla da su pritisci na Republiku Srpsku stalni, nekada manjeg, a nekada većeg intenziteta i da Republika Srpska ne traži čudesa, već samo stvari koje su vrlo realne.

“Pogledajte situaciju koliko pritisaka trpimo kada je u pitanju referendum. Zar to nije pritisak na Republiku Srpsku, na demokratiju i na građane Republike Srpske i na Srbe da kažu šta misle o institucijama koje debelo utiču na njihove živote, a pri tome tamo ne dobijate pravdu, nego nepravdu, ne dobijate jednakost nego nejednakost i ne dobijate profesionalnost već neprofesionalnost?”, rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da nema dana bez pritisaka za odustajenjem od referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH i prenošenja poruka o tome šta će se desiti ukoliko se uđe u referendum.

“Oni nama objašnjavaju kako se ponašamo antidejtonski i antiustavno. Ja uporno pitam te strance da nam kažu koji član Ustava je prekršen? Nema tog člana, jer u Ustavu BiH Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje, oni su nametnuti. Pa onda čujete komentare raznih amabasadora kako je prirodno da se neke stvari centralizuju”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, neprirodno je da se centralizuju stvari u zemlji koja ne prihvata centralizaciju.

“Da bi se nešto centralizovalo, treba da imate saglasnost svih, a nema saglasnosti svih. Najmanje jedan od tri kaže ‘ne’ centralizaciji, ali ja kažem da su dva koja kažu ‘ne'”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona tvrdi i da se stalno traži umanjenje nadležnosti entiteta, kao i partneri koji bi izvršili pritisak.

“Zašto bi nam neki ambasador držao predavanje kad kaže da moramo centralizovati. Ja kažem da ne moramo i da može sve savršeno da funkcioniše ako želimo da funkcioniše, bez centralizacije. Ne želim da budemo naivna generacija političara, zato što su mnogi politički procesi koncentrisani u naše doba i mi moramo da budemo toga svjesni”, poručila je premijer Srpske.

Ona smatra da od današnjeg ponašanja političara zavise mnoge nove generacije u Republici Srpskoj, zbog čega je, kako je rekla, vrijeđa i rastužuje ponašanje predstavnika SDS-a i PDP-a u Sarajevu i način na koji relativizuju stvari i udovoljavaju drugima ne vodeći računa o institucijama Republike Srpske.

“Način na koji oni puze pred nekim politikama, izvinite, ako treba da puzite pred nečim, onda su to vaši građani i da njima udovoljavate jer ste zahvaljujući njihovim glasovima postali to što jeste”, rekla je Cvijanovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *