Čuvanje uspomena na velikog Branka Miljuša

July 7, 2016, 7:50 am

Posjetioci su u utorak uveče imali priliku da pogledaju devetnaest radova, a kustos postavke objasnio je da izložba i edukativnog karaktera jer prikazuje sve ono što je vezano za medij grafike kao jedan od likovnih izraza.

– Željeli smo  da predstavimo grafiku ne kao umjetnost umnožavanja već kao jedan samostalni medij, kroz činjenicu da se  u korespondenciji umjetnika sa materijalnom i grafičkom pločom dešava život –  rekao je Milić.

On je istakao da je izložba posvećena profesoru Branku Miljušu budući da najveći broj grafika koje posjeduje Muzej Kozare potiče iz njegovog legata.

Branko Miljuš je svoje sadržaje gradio na temeljno izučenim iskustvima moderne umjetnosti. Sva ta iskustva propuštao je kroz filter svoje subjektivnosti, ne mareći za dosljedno sprovođenje kompletne programske šeme nekog likovnog pokreta ako to, na određen način, sputava njegovu ličnu imaginaciju. Na primjer, on je svjedok naše tehnicističke civilizacije, njene kolektivne baštine i masovne kulture – reklama, neona, sinemaskopa – od kojih se pravi fetiš i signal, ali u njegovim djelima neće se naći pop-sign, već signal jedne kompleksnije tradicionalističke psihologije.

– Izloženi radovi obuhvataju sve grafičke izražaje, poput linoreza, drvoreza, bakropisa –  dodao je Milić.

Da je autor postavke, prije svega vodio računa o kvalitetu radova, potvrdio je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

– Na izložbi su generacijski  zastupljeni autori  od  Radovana Kragulja, Branka Miljuša i Vladimira Veličkovića pa do mlađih poput Nenada Zeljića i Olivere Šipke – naveo je Radonjić.

Umjetnička zbirka, kako kaže, koja  je imala  oko 800 radova

zahvaljujući prvom međunarodnom bijenalu radova na papiru, uvećana za 108 novih, izuzetno kvalitetnih radova, kao i da je među njima najviše grafika.Izložba grafika u Muzeju Kozare u Prijedoru biće otvorena do 30. jula.

 

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *