Crnadak upozorio da mandati srpskim delegatima u Domu naroda BiH još nisu dodijeljeni

December 1, 2022, 5:35 pm

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini, Igor Crnadak, zahvalio se svima koji su glasali za listu PDP za delegate za Dom naroda BiH, odnosno poslanicima PDP i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, koji su, kako tvrdi, ispoštovali dogovor.

On je rekao da je konstatacija da su danas dodijeljeni mandati delegatima u Klubu Srba u Domu naroda netačna, budući da mandate dodjeljuju Centralna izborna komisija BiH i da će za dodjelu mandata morati još malo da se sačeka.

– Moram naglasiti da dvanaesti glas koji je dobila lista PDP nije upisan listi PDP. Radi se o listiću na kojem je jedan od narodnih poslanika bez ikakve sumnje izrazio svoje opredjeljenje da glasa za PDP, glasajući na način da je obilježio PDP. Nijedna tačka nije izašla iz prostora koji je predviđen za naziv političkog subjekta ili poslanika koji kandiduje i ne postoji mogućnost da je poslanik koji je glasao za PDP htio da glasa za nekog drugog. Napomenuću da precizno piše da je listić nevažeći ako je označeno ime kandidata. Na poništenom listiću nije označeno ime kandidata, nego PDP – rekao je Crnadak.

U slučaju da je taj glas bio priznat, kaže Crnadak, lista PDP imala bi isti broj glasova kao jedna od lista SNSD i delegat bi bio izabran postupkom žrijebanja, što znači da je oduzimanje tog jednog glasa direktno uticalo na rezultate izbora za Dom naroda.

Crnadak je rekao da se najviše priče o srpskom jedinstvu i potrebi za dogovorom čulo iz SNSD, kao i optužbama da opozicija sarađuje sa strankama iz FBiH.

– A zapravo je SNSD čitavu igru razigravao sa strankama iz FBiH. Prije četiri godine, što je jasno, nedvosmisleno i direktno rečeno, SDA je podržala SNSD pri izboru četvrtog delegata u Domu naroda. Ovoga puta je rađeno nešto drugačije, ali sada neću ulaziti u to. Međutim, da je SNSD ikada imao dobre namjere, pozvao bi stranke iz Republike Srpske da se dogovorimo kako raspodijeliti pet delegata u Klubu Srba. To bi bilo odgovorno i stvorilo bi temelj da ne slušamo ove prazne diskusije na ovu temu. Umjesto toga, i prije četiri godine i sada, direktno ili nekim drugim igrarijama, SNSD je odlučio da sa strankama iz FBiH obezbjeđuje sebi četvrtog delegata – rekao je Crnadak.

Predsjednik NSRS, Nenad Stevandić, u izlaganju je naglasio da ne postoji osnov da se nevažeći listić za listu PDP proglasi važećim jer je ostao prazan kvadratić pored imena liste u koji je trebalo da se upiše X.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.