Crnadak o konzulu: Odgovornost je na onome ko predlaže

May 22, 2024, 11:47 am

Nije tačno da je zemlja domaćin u koju se šalje počasni konzul odgovorna za provjeru tog lica. Zemlja domaćin daje saglasnost, ali odgovornost je na onome ko predlaže.

Rekao je ovo šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak, odgovarajući na netačan navod poslanika SNSD Srđana Mazalice da je Panama bila dužna da izvrši provjere počasnog konzula BiH za kojeg se ispostavilo da je optužen da je dio narko-kartela.

– Naš član Predsjedništva BiH, koji se bira neposredno ovdje u Republici Srpskoj, predložila je za počasnog konzula čovjeka koji pere novac za narko-kartele! I opet, dovoljno smo korektni i niko nije rekao gospođi Cvijanović: „Vi ste član narko-kartela“, nego smo rekli da kaže ko joj je donio to ime na sto. To je njena i obaveza vladajućih struktura da daju tu informaciju – rekao je Crnadak.

Kaže da se nada da je netačna nezvanična informacija da generalni konzul BiH u Rijeci, takođe prijedlog Republike Srpske, još uvijek nije dobio egzekvaturu, odnosno odobrenje zemlje prijema, iako je imenovan prije tri mjeseca.

– Današnja rasprava o diplomatskim propustima i greškama tzv. “srpske reprezentacije”, na čelu sa Željkom Cvijanović još jednom potvrđuje da je neophodno što prije održati posebnu sjednicu o spoljnopolitičkim aktivnostima srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH i međunarodnom položaju Republike Srpske, koji nikad nije bio teži – poručio je Crnadak.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *