Crkva Puž izazvala buru na društvenim mrežama

June 15, 2024, 9:46 am

Master rad arhitekte Jovane Jovičić “Modernizacija srpske crkvene arhitekture” na kom je prikazana crkva Puž izazvao je veliku pomamu na društvenim mrežama.

“Deco, ima li vama nešto sveto?”, pitao je jedan tviteraš, a ubrzo je uslijedio talas ljudi koji komentarišu potencijalni, zamišljeni, nerealizovani izgled moderne srpske crkve, crkve budućnosti.

I kako to obično biva na društvenim mrežama u Srbiji, javili su se svi – od onih koji su vidjeli sliku Crkve Puž i misle da već postoji, do onih koji vjeruju da će sad svuda po Srbiji nići kameni puževi u kojim će se moliti.

U međuvremenu, dosetke na rad mlade naučnice prekinuo je čovjek koji je objasnio da je riječ o master radu, prenosi “Telegraf”.

Kako je i sama autorka objasnila u tekst na sajtu Gradnja.rs, riječ je o savremenom pristupu arhitektonskog oblikovanja objekata SPC, a tu je do detalja objašnjeno i dokumentovano kako može izgledati moderna crkva, da ne izgubi svoju namjenu, uz moderne obrise, koji se “razilaze” sa srednjovekovnim.

Ne, neće sada svuda nicati kameni puževi sa pravoslavnim krstom, reč je o ideji, istraživanju…

(Tekst i foto: Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *