Čović i Izetbegović saglasni da Dunović treba da ode

August 21, 2015, 8:00 am

To bi bilo konsekventno jer ako DF napušta vlast treba definitivno da napusti taj mehanizam, a ne da zadrži jednu nogu u vratima – rekao je Izetbegović nakon sastanka sa Čovićem.

Lider HDZ-a BiH pozvao je Dunovića da se sam povuče sa pozicije s obzirom da je DF napustio vlast na nivou FBiH.

Izetbegović je naglasio da je tokom sastanka sa Čovićem razmotrena mogućnost dopunjavanja Vlade FBiH, odnosno zamjena ministara iz DF-a koji su je napustili.

– Radićemo dalje da novu koaliciju čine Stranka za BiH, A-SDA i BPS i imamo tu zeleno svjetlo Čovića – rekao je Izbetbegović.

Za razliku od Čovića koji je rekao da bi vrlo rado u vlasti vidio i Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića i od kojeg očekuje puno, Izetbegović nije zagovornik takve ideje.

– Za svakog ima mjesta i moj pristup je da se ne bavimo okupljanjem ruku i čistom matematikom već projektom koji ima ustavno opredjeljenje – rekao je Čović.

Izetbegović i Čović ne dijele ni stavove kada je riječ o rekonstruisanju vlasti na nivou BiH, te, kako je rekao lider SDA, o tome za sada neće biti govora.

– Priča o DF-u je ta rekonstrukcija. Priča o DF-u je sadržajna na svim nivoima i ne bih isključio nijedan nivo vlasti, a o tome treba zajedno da odlučujemo – rekao je Čović.

Za lidera SDA Savjet ministara BiH sa Denisom Zvizdićem na čelu dobro funkcioniše zbog čega ne vidi razlog za rekonstrukciju Savjeta ministara.

– Neke sporosti ima, ali ona sasvim sigurno nije vezana za rad Zvizdića. Ne vidim u kojem smjeru bi ta rekonstrukcija trebalo da ide. Savez za promjene je definitivno za mene koalicioni partner za ovaj mandat, a i DF bi trebalo da ostane – rekao je Izetbegović.

Dunović: poziv Izetbegovića i Čovića politički neozbiljan

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović poručio je večeras putem društvenih mreža da ne odgovara SDA i HDZ-u, već građanima FBiH, te poziv lidera ove dvnije stranke Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da podnese ostavku smatra politički neozbiljnim.

– Indikativno je da zajednički poziv predsjednika SDA i HDZ-a za moje podnošenje ostavke na mjesto potpredsjednika Federacije BiH dolazi u vrijeme kada je BPS nagovijestio da možda i neće biti dio nove parlamentarne većine – naglašava Dunović u objavi na “Fejsbuk” mreži.

Dunović naglašava da se time obistinjuju i njegove ranije tvrdnje da nove parlamentarne većine zapravo i nema, te da Izetbegović i Čović pokušavaju svu krivicu za neformiranje većine prebace na potpredsjednika FBiH.

– Niti je Demokratski front, niti sam ja kao potpredsjednik FBiH, odgovoran za situaciju u kojoj SDA i HDZ nisu u mogućnosti obezbijediti 50 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koji bi podržali novu Vladu, odnosno nove ministre kojima bi se Vlada popunila – naglašava Dunović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *