Čokolade će uskoro biti manje i skuplje

March 28, 2024, 7:51 am

Cijena kakaoa, glavne sirovine od koje se proizvodi čokolada, na najvišim je razinama u istoriji. Za sada se rast cijene još nije prelio na potrošačko tržište, pa nema oštrog rasta cijene čokolade i ostalih proizvoda kojima je osnovna sirovina kakao, ali je samo pitanje vremena.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u zemljama gdje se proizvodi najveća količina kakaoa ponuda je jako smanjena u odnosu na prošlu godinu, a potražnja je ostala ista. Uskoro je Uskrs, dio godine u kojem se kupuje i konzumira više čokolade nego inače, a kompanije bi upravo to vrijeme mogle iskoristiti za rast cijena jer su ljudi manje osjetljivi na njega.

Kakaom se trguje na svjetskom tržištu sirovina, i to ročnicama (eng. futures). To znači da se kupuje unaprijed, za buduće isporuke. Trenutna cijena je oko 9400 dolara po toni, za 6400 dolara viša nego u ožujku prošle godine. U jednom trenutku je cijena prešla psihološku granicu od 10.000 dolara.

Od početka ovog vijeka cijena nikada nije prešla 4000 dolara po toni do nedavno. Višegodišnji prosjek je oko 2500 dolara po toni, a na početku stoljeća je bila ispod 1000 dolara.

Iako je cijena jako varirala još od 70-ih, kao kod većine sirovina, trenutni rast cijena je nezapamćen. Za poređenje najveća cijena u istoriji je do drugog mjeseca ove godine bila 4700 dolara po toni davne 1977., ali osim tog kratkog perioda, uvijek se kretala između 1000 i 4000 dolara.

Kompanije će povećavati cijene, smanjivati gramažu i udio kakaoa

Više nego trostruki rast cijene u godinu dana je definitivno znak za uzbunu, podjednako proizvođačima i potrošačima. Kompanije čiji proizvodi zahtijevaju velike količine kakaoa imaju nekoliko opcija, a većina strategija će se odbiti o glavu kupcima njihovih proizvoda.

Većina velikih kompanija je osigurala cijene još prošle godine takozvanim “hedging” strategijama. To je standardna praksa prilikom kupovin i prodaje sirovina kojom se osigurava od velikih promjena cijena. Ali tako se cijene ne mogu osigurati vječno, najčešće na godinu dana. Prije ili kasnije će morati kupovati kakao po novim cijenama.

Najjednostavniji način prilagođavanja rastu troškova proizvodnje zbog nezapamćenog rasta cijene glavne sirovine je podizanje cijena. Takva politika će naići na neodobravanje kupaca, ali proizvođači nemaju puno izbora.

Neke kompanije, poput Hersheyja, već su najavile da će morati povećavati cijene svojih proizvoda.

-S obzirom na cijene kakaoa, koristićemo sve alate koje imamo, uključujući određivanje cijena, kao način upravljanja poslovanjem – tvrdi Michele Buck, predsjednica i izvršna direktorka kompanije Hershey.

Drugi način na koji će se kompanije prilagoditi je smanjivanje volumena i gramaže svojih proizvoda. Takvu strategiju je upotrijebila kompanija Mars, koja u svom asortimanu, osim istoimene čokoladice, ima Twix i M&M. Mars je već počeo smanjivati gramažu nekih svojih proizvoda.

Treća strategija – koja se već koristi, a s obzirom na nastavak rasta cijene kakaoa, proširiće se – smanjivanje je udjela te sirovine u proizvodima. Primjerice, čokoladama koje su nekada sadržavale 30 posto kakaoa se mijenja receptura da bi imale 25 posto kakaoa, a zadržale isti okus.

Dio te strategije je i uvođenje novih proizvoda s malim udjelom kakaoa ili bez njega. Kompanije poput Marsa i Hersheyja su već počele s razvojem novih proizvoda, pa čak i tradicionalnih čokoladnih proizvoda kao što su uskrsni čokoladni zečevi i jaja.

Izvor: BLink

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *