CIK: Nema dovoljno podataka o izboru za predsjednika Srpske

October 2, 2022, 10:52 pm

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsjednika Republike Srpske.

“Imamo jedinstven informacioni sistem u koji se unose podaci iz opštinskih izbornih komisija, a ako opštinska i gradska izborna komisija ne unese dovoljan broj podataka irelevantno je sada saopštavati iz jedne ili druge opštine rezultate”, pojasnio je Arnautović.

On je istakao da se CIK opredijelio da sačeka da se sistem popuni i da podaci za predsjednika Republike Srpske budu objavljeni ujutro u 9.00 časova.

Arnautović je naveo da su enevtualne zloupotrebe u sferi spekulacija, navodeći da još rade birački odbori koji će, nakon prebrojavanja, potpisati zapisnik o radu.

On je rekao da podatke dostavljaju u opštinske izborne komisije koje su dužne da objedine rezultate sa svih biračkih mjesta te opštine i tako objedinjene dostave CIK-u.

“Ako oni budu suočeni sa popunjavanjem obrazaca, onda od CIK-a zahtijevaju otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje rezultata za tu opštinu”, pojasnio je Arnautović i dodao da CIK nakon toga donosi odluku da li će se to učiniti, te da se to mora činiti transparentno – uz posmatrače.

Govoreći o kašnjenju u unosu rezultata član CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da je osnovni razlog kašnjenja neobučenost članova biračkih odbora, te promjene u lokalnoj izbornoj administraciji.

“Glavni zadatak na terenu koji je pred njih postavila izborna komisija je da jave rezultate prema kalendaru koji smo mi stavili pred njih, a to je 22.30 časova”, navela je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je rekla i da su rezultati koje predstavljaju političke partije bazirane na informacijama koje članovi biračkih odbora i posmatrači stranaka dostavljaju svojim štabovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *