TV K3

android aplikacija

instaliraj

Četiri rana simptoma RAKA jajnika, bolje otkrij na vrijeme!

Četiri rana simptoma RAKA jajnika, bolje otkrij na vrijeme!

Rak jajnika nastaje kada ćelije jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubica zbog nedostatka vidljivih simptoma i poteškoća da bude otkriven sa rengenom.

Iako je najčešći kod žena u pred menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađim. Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje tijelo i redovno posjećujte svog doktora.

Stvar je u tome da rak jajnika ne ćuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva).

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada da djelujemo.

Simptomi koji mogu biti znakovi raka jajnika:

Uporna nadutost

Ako primijetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri nedjelje, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se doktoru.

Bol u donjem stomaku i karlici

Razmislite o svim područjima bola, moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem stomaku, prsnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja vas prati i nakon menstuacije opet, duže od tri nedjelje ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene prije menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

Gubitak apetita/brzi osjećaj sitosti

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri nedjelje, razgovarajte sa svojim doktorom. Iako to može biti znak cijelog niza želudačanih problema, crijeva i crevnih problema, to takođe može značiti i rak jajnika.

Pojačana potreba za mokrenjem

Ako se nađete u posjeti kod prijatelja, i bez obzira što niste unosili nikakvu tečnost, ili ste u redu jedan minut i hitno morate da mokrite naredni minut, možda imate rane faze raka jajnika.

Svi ovi simptomi mogu lako i često biti zabluda za ove probleme i bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma javi, a niste ih imali prije, važno je pratiti njihovu učestalost i trajanje. Ako oni ne nestaju nakon tri nedjelje ili duže, idite na pregled kod svog doktora i razgovarajte o uzimanju brisa za rak jajnika.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.