Cerovica: Služen parastos za 58 poginulih boraca

June 7, 2020, 12:40 pm

U čast poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz 12 gradova i opština, danas je u mjestu Cerovica kod Stanara služen parastos i položeni vijenci. Parastosu je prisustvovao i general Miko Škorić, komandant prve oklopne jedinice Vojske Republike Srpske.

Cerovica je godinama odolijevala napadima hrvatsko-muslimanskih snaga. Najveća ofanziva dogodila se 1995. godine ali je i tada odbranjena. Neposredni učesnik odbrane ove teritorije bio je i pukovnik Miko Škorić, komandant prve oklopne jedinice Vojske Republike Srpske. Kaže da se danas sa pijatetom sjeća žrtava iz tog’ vremena. Njima u čast, danas je služen parastos i položeni vijenci.

“Bila su to teška vremena. Radi se o graničnom prostoru Republike Srpske i nastojali smo da svoje ne damo”, izjavio je Škorić i podsjetio na žestoke borbe koje su se tu vodile.

Oni koji su život dali za stvaranje Republike Srpske ne smiju biti zaboravljeni, kao ni njihove porodice. Buduće generacije, zahvaljujući imenima na spomen pločama, znaće ko je sve branio ove prostore.

Cerovica, sa 50 boraca je mjesto heroj, a opština Stanari, od samog osnivanja vodi računa o porodicama poginulih boraca, poručuju iz lokalne uprave.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je ova lokalna zajednica od svog osnivanja vodila računa o boračkim kategorijama uz sva dodatna prava koja ih sleduju zakonom.

Mjesto Gojakovac i naselje Cerovica imali su stratešku važnost za odbranu ovog dijela Srpske. A, sa područja Stanara poginulo je oko 250 boraca. Današnjem parastosu u Cerovici prethodila je i liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla na Gojakovcu.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *