Čelinac: Nacrt budžeta za 2024.godinu dobio podršku lokalnih odbornika; podržan i Nacrt rebalansa budžeta (FOTO/VIDEO)

November 20, 2023, 3:42 pm

Na 28. redovnoj sjednici Skupštine opštine Čelinac, lokalni odbornici podržali su Nacrt budžeta za 2024.godinu u iznosu od 12.910.000 KM. Pored budžeta za narednu godinu podršku je dobio i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 12.570.000 KM.

Ukupno planirani Nacrt budžeta opštine Čelinac a koji je dobio dovoljan broj ruku u lokalnom parlamentu iznosi 12.910.000 KM što je za 10,34 odsto povećanje u odnosu na budžet za ovu kalendarsku godinu ili 1.210.000 KM. Načelnik opštine Vlado Gligorić navodi da je nacrt planiran na osnovu predivđenih planova prihoda i rashoda te da u svemu tome nijedan budžetski korisnik neće biti zapostavljen.

” Na osnovu realnog planiranja i kretanja određenih prihoda i rashoda u predhodnim godinama i naših planskih aktivnosti za naredni period smo pokušali da jedan optimum u ovoj fazi nacrta. Sada idemo u javne rasprave u svih naših 17 mjesnih zajednica gdje ćemo nakon toga u predviđenom roku, do 15.decembra usvojiti budžet opštine ”,rekao je Gligorić.

Usvojen je i Nacrt rebalansa budžeta  za ovu kalendarsku godinu u iznosu od 12.570.000 KM. Prema Nacrtu primjetno je povećanje u odnosu na planirani budžet za 7.44 odsto. Gligorić navodi da je jedan od osnovni razloga za izradu rebalansa bilo smanjenje prihoda po osnovu idirektnih poreza.

” Treba istaći da smo vlastitim prihodima iz budžeta opštine nadomjestili taj manjak prihoda po osnovu PDV-a. Želim se zahvaliti institucijama Republike Srpske koje su kroz grantovna sredstva podržali opštinu Čelinac sa namjenskim sredstvima za realizaciju odrđenih projekata. Tu su bili projekti za razvoj ruralne infrastrukture gdje smo igradili nekoliko mostova i jedan vodovod, Treba istaći i da su poskupljenja koja nas okružuju kao i povećanje određenih davanja isto tako doveli do toga da imamo veći rebalans budžeta ”,rekao je Gligorić.

Odbornici su imali i određene sugestije po pitanju nacrta budžeta te su neki imali i prijedloge da određene stavke dobiju više novca. Predsjednik SO Čelinac (SP) Dejan Kurtinović navodi kako je Klub odbornika ove stranke imao svoje prijedloge a tiče se subvencije roditeljima čija djeca nisu u mogućnosti da pohađaju predškolsko obrazovanje u JU Dječiji vrtiću ”Neven” kao i da se za potrebe opštinske boračke organizacije izdvoje veća sredstva.

”Mi smo dostavili prijedlog da se za roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće izdvoji oko 80.000 KM. Htjeli smo da svakom roditelju damo od 70 do 80 KM na mjesečnom nivou kako bi pokrili određene troškve. Za potrebe boračke organizacije željeli smo da obezbjedimo veća sredstva tako da oni dobiju oko 16.000 KM. To smo željeli jer znamo da je sve poskupilo posebno po pitanju održavanja parastosa. Čak i oni radnici koji djeluju pri opštinskom BORS-u smo željeli da dobiju veće plate. To sada nije prihvaćeno ali se nadamo da će kada bude razmatran konačni prijedlog budžeta biti prihvaćeno  ”,rekao je Kurtinović.

A kašnjenje isporuke grijanja iz Gradske toplane zbog remonta koji još traje i danas je bio sfera interesovanja odbornika. Opštinsko rukovodstvo kaže da će ovih dana doći do puštanja u rad rekonstruisanog dijela kotla te su pozvali građane na srpljenje.

Na današnjoj sjednici podršku je dobio i Nacrt programa održavanja objekata zajedničke komunalne potrošnje i tekućeg održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na podrčju opštine za 2024.godinu. Podršku je dobila i izmjena i dopuna Odluke o javnom vodovodu i Odluka o pribavljanju zemljišta bez naknade kao i Odluka o uslovima i načinu prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojini opštine.

U opštinskom parlamentu formiran je i novi klub odbornika ispred stranke DEMOS. Inače pred odbornicima se našlo 27 tačaka dnevnog reda.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *