Brza i jednostavna provjera zdravstvenog stanja: 5 testova koje možete da uradite sami

August 28, 2014, 8:02 am

Pomoću male provere možete sami otkriti stanje vaših očiju, pluća, sluha, pa čak i štitine žlezde, ali ovi testovi ipak ne mogu da budu zamena za redovnu lekarsku kontrolu.

Štitna žlezda

Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim nadole, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava a mišići grče. Potom sednite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da proverite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni.

Pluća

Stanje pluća možete lako ispitati dvominutnim žustrim hodom  ili penjanjem uz stepenice dok s nekim razgovarate. Vežbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili toliko otežano dišete da vam je nelagodno, vreme je za lekara.

Ovde pogledajte kućni test za kandidu.

Krsta

Stanite uspravno, a onda se savijajte u struku unazad koliko god možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osetite jak bol u leđima odmah ili sutradan kad budete ustajali iz kreveta, vreme je za detaljniji pregled koji će pokazati da li ima potrebe za fizioterapijom.

Proverite sluh

S godinama sluh polako ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju, potrebni su vam ručni sat na navijanje i prostorija bez buke. Jedno uvo začepite prstom, a pokraj drugog stavite sat. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kada potpuno ispružite ruku. Ponovite test s drugim uvom.

Mozak

Loša koordinacija pokreta može upućivati na početak multiple skleroze ili skori moždani udar. Sednite uspravno nasuprot nekome i prvo pratite očima njegov prst dok ga pomera levo-desno, a onda ga dotaknite i odmah potom dodirnite svoj nos. Ako promašite, to može biti znak neurološkog problema.

 

(Lisa.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *