Broj djece sa autizmom raste, važna rana intervencija kod djece (VIDEO)

April 2, 2024, 3:48 pm

Broj djece sa autizmom raste iz godine u godinu. U dobojskom Centru za zaštitu mentalnog zdravlja kažu da su samo tokom prošle godine imali 33 novootvorena kartona djece sa poremećajima autističnog spektra. Važno je da se autizam ustanovi što je moguće ranije, kako bi se što pre krenulo sa tretmanom, tj. ranom intervencijom, poručuju stručnjaci.

Jela Lukić iz Gornje Paležnice majka je dječaka sa autizmom. Kada je Goran imao dvije I po godine primijetila da nešto nije u redu. Prvo je priča prestao da se odaziva na svoje ime I kao da nikoga nije registrovao oko sebe. On sada ima šest godina. Već skoro tri godine je na tretmanima. Napredak je spor, ali ipak vidljiv. Uprkos svemu on je kaže jedan divan dječak.

Važno da se autizam ustanovi što je moguće ranije, kako bi se što pre krenulo sa tretmanom, tj. ranom intervencijom.Rana intervencija obično znači i bolje ishode. Pored stručnjaka u tretmanu najvažnija karika je majka. One I najčešće kod djece starosti od 18 mjeseci do dvije godine uoče odstupanja u razvoju djeteta. Prva stanica gdje se jave jeste pedijatar. Neke od ranih tegoba iz autističnog spektra stručnjaci kažu da se mogu uočiti I prije prvog rođendana.

Posljednju deceniju broj autistične djece je u porastu. To pokazuju I podaci dobojskog Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu svake godine se obilježava 2. aprila, s ciljem povećanja svijesti o ovom poremećaju I skretanju pažnje na probleme i teškoće sa kojima se susreću osobe sa autizmom i njihove porodice. Plavo je simbol svijesti o autizmu zato što plava boja simbolizuje smirenost i prihvatanje.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *