Bračni par se upoznao na odmoru, napustili posao i krenuli na put oko svijeta

May 31, 2023, 12:21 pm

Vendula Zakova (31) i Marsel Pop (33) upoznali su se na odmoru u Vijetnamu, a nakon toga odlučili su da napuste posao i da zajedno istražuju svijet.

Kako oni tvrde, uspjeli su da uštede i do 1.000 dolara mjesečno. Njih dvoje su se prvo zbližili zbog ljubavi prema putovanjima, ali je njihovo udvaranje počelo brzo.

– Marsel i ja smo proveli samo dva dana zajedno u Vijetnamu gdje smo se upoznali, a onda smo se rastali. Ipak, ostali smo u kontaktu, pa sam odletila da ga posjetim na Novom Zelandu, a onda je on mene posjetio u Češkoj. Onda smo oboje dali otkaze i prodali sve što nismo mogli da stavimo u kombi i počeli da putuju po Novom Zelandu sedam mjeseci – rekla je Vendula.

Ta avantura se dogodila 2019. godine, nakon čega su odlučili da unaprijede svoje vozilo prije odlaska u obilazak čileanskog sela. Kako kažu, brzo su shvatili da im ne treba mnogo materijalnih stvari da bi živjeli i bili srećni. Uzeli su samo najpotrebnije, plus nekoliko igračaka poput opreme za pecanje i ronjenje i daske za surfovanje. Odlučili su da preobraze staro vozilo hitne pomoći “tojote” iz 2003. u dom za sebe, instalirajući solarni tuš, radnu kuhinju, frižider od 40 litara, pa čak i krovnu terasu – sve za ukupno 12.000 dolara. Za sada se čini da njihov plan funkcioniše.

 

– Počeli smo put u Santjagu de Čileu, već smo prešli 10.000 km i otišli ​​do Ušuaje i Argentine, a sada imamo plan za ostatak Južne Amerike, uglavnom Boliviju, Brazil, Peru, Ekvador i Kolumbiju. Mislimo da će ovo putovanje trajati oko godinu dana i oko 40.000 km – dodala je ona.

Zbog života „na putu“ štede dosta novca, posebno na svakodnevnim troškovima. Troše samo oko 600 dolara na benzin za kombi i 10 dolara mjesečno na propan – mnogo jeftinije od 2.500 dolara mjesečno koje su trošili na kiriju.

 

– Sa našim solarnim sistemom koji je potpuno van mreže, ne moramo da plaćamo nikakve račune za struju dok naplaćujemo pomoću sunca ili alternatora tokom vožnje. Pravo pozitivno je to što je zimi potrebno samo dva minuta da se zagrije kombi. Ako vam se ne sviđa gdje boravite ili vam se ne sviđaju komšije, možete jednostavno da odete – rekla je ona.

Par sada radi na daljinu iz ijelog svijeta, pri čemu Marsel konsultuje druge kao graditelj kombija, a Vendula radi kao menadžer ljudskih resursa. Međutim, iako postoji mnogo pozitivnih aspekata njihovog načina života, postoje i neke nedostatke koji su se desili tokom putovanja u prostoru od 75 kvadratnih metara, uključujući razdražljivost i povremeni nedostatak privatnosti.

– Kada danima pada kiša i zaglavite unutra, počinjete malo da se nervirate, što obično pojačava napetost u kombiju. Svakako se morate pomiriti i prilagoditi tome da živite sa nekim u veoma bliskim prostorijama u veoma maloj sobi bez mnogo privatnosti. Ali sve u svemu, mi smo uzbuđeni zbog ovog novog života i našeg sljedećeg poglavlja – rekao je Marsel.

 

Trenutno, duo planira svoje sljedeće putovanje, i izgleda da će ići sve do Australije, bez znakova usporavanja u skorije vrijeme.

– Brzo smo shvatili da nam nije potrebno mnogo materijalističkih stvari da bismo živjeli i bili srećni – samo osnove plus nekoliko igračaka poput opreme za pecanje i ronjenje i daske za surfovanje – rekla je Zakova. Planiraju da svoj novac ulože u novi kombi za putovanja. Takođe se čini da ne planiraju da se vrate u stan ili kuću.

– Volimo minimalistički život i želimo da nastavimo da živimo na ovaj način – rekla je Zakova. Par dijeli svoje avanture na Instagramu pod korisničkim imenom @salti_vanventures, sa više od 19.000 pratilaca, piše Kurir.

(Srpskainfo – FOTO: SALTY_VANVENTURES/INSTAGRAM/SCREENSHOT)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *