Bošnjaci pristali na otcjepljenje Srpske

January 3, 2015, 8:48 am

List piše da se u strogo povjerljivom dokumentu Obavještajne uprave muslimanske vojske od 10. marta 1994. godine, koji su potpisali ratni komandant takozvane Armije BiH Rasim Delić i načelnik Glavnog štaba Mustafa Hajrulahović Talijan, između ostalog, navodi da bi se poslije formiranja bošnjačko-hrvatske federacije Srbima u BiH trebalo dopustiti da se sami opredijele o svom statusu.

“/Vašingtonski/ sporazum sigurno dovodi do novog odnosa snaga u BiH, koji će, bez obzira na to pristali Srbi ili ne, prisiliti srpsku stranu na značajne teritorijalne ustupke. Opcija otcjepljenja bosanskih Srba mogla bi se dopustiti samo u okviru one teritorije na kojoj su bili etnička većina”, navodi se u izvještaju koji su Delić i Hajrulahović poslali ratnom Predsjedništvu takozvane Republike BiH uoči potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

U izvještaju se iznose i zanimljiva zapažanja o odnosu velikih sila prema ratu u BiH, gdje se, između ostalog, navodi da prema njihovim saznanjima, glavni protivnik opstanka BiH u takozvanim avnojevskim granicama nije tradicionalni srpski saveznik Rusija, već Velika Britanija.

“Indikativno je da jedino britanski mediji Vašingtonski sporazum tumače kao podjelu sfera Istoka i Zapada preko teritorije BiH, podrazumijevajući da će se Republika Srpska otcijepiti i pripojiti Srbiji, čime se još jednom potvrđuje da je jedino London ostao dosljedno na pozicijama stvaranja velike Srbije, u skladu sa tradicionalnom britanskom antinjemačkom geopolitičkom logikom”, piše u izvještaju.

Nekadašnji visoki politički funkcioner iz Srpske, koji je insistirao na anonimnosti, tvrdi da povjerljivi izvještaj bošnjačkih generala u kojem se muslimanskom vođstvu sugeriše da prihvati otcjepljenje Srpske, predstavlja dokaz da je u ratnom Sarajevu postojala snažna struja koja se zalagala za stvaranje muslimanske “fildžan države”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *