TV K3

android aplikacija

instaliraj

Bošnjaci blokirali imenovanja direktora

Bošnjaci blokirali imenovanja direktora

Direktori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), “Službenog glasnika”, Agencije za školovanje policijskog kadra i još nekih juče nisu imenovani na sjednici Vijeća ministara jer nisu dobili podršku ministara iz reda Bošnjaka.

“Konkursi su okončani, nisu završeni. Nije bilo spremnosti predstavnika Bošnjaka da glasaju za te odluke”, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Istakao je da Bošnjaci u ovom trenutku žele ponovo da se vrate na bazičnu raspodjelu svih funkcija unutar BiH koje pripadaju pojedinim narodima.

“Ne znam koliko javnost zna, postoji 36 pozicija i šest pozicija unutar policijskih struktura, ukupno 42. Naš stav jeste da se poštuje sporazum i da se primjenjuje ta raspodjela koja je usvojena 2015. godine. Bilo je rečeno da će se tako raditi”, rekao je Tegeltija.

Što se tiče sredstava MMF-a, dodao je Tegeltija, odluka o raspodjeli je donesena i definisana u pismu namjere.

Tvrdi kako Centralna banka BiH ima sve što joj je potrebno da isplati sredstva.

“Ne znam zašto Centralna banka BiH čeka dodatnu odluku, nikada do sada takva odluka nije postojala kada su se uplaćivala sredstva. Ovo je jedna nepotrebna priča i ne znam šta ko očekuje da dobije ovim uslovljavanjima”, kazao je Tegeltija.

Dodao je da će sredstva za izbore biti usvojena onim rokom kako je definisano budžetom za 2020. godinu.

Upitan da kaže šta je sa zakonskim rokom za obezbjeđenje tih sredstava, jer on ističe u petak, Tegeltija je odgovorio da on misli da se na tome nepotrebno insistira.

“Davno sam rekao da unutar BiH postoje grupacije koje ne žele da se održe lokalni izbori zbog toga što je evidentno da će doživjeti neuspjeh”, kazao je Tegeltija te dodao da traže različite načine da se oni prolongiraju ili za kraj godine ili na proljeće iduće godine, kao i da neke političke opcije predlažu da se izbori spoje sa opštim izborima.

“Mislim da to nije moguće i pozivam CIK BiH da sprovodi procedure vezane za izbore”, rekao je Tegeltija.

Na pitanje kada će biti usvojen budžet, Tegeltija je rekao da će budžet biti usvojen do kraja mjeseca, kako je dogovoreno sa Predsjedništvom BiH.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, rekao je da juče na sjednici nije bilo govora o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) niti o finansiranju lokalnih izbora u BiH koji bi trebalo da budu održani ove godine.

Grubeša je spornim nazvao imenovanje zastupnika BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer on smatra da osobe koje je Sud BiH okarakterizirao ne ispunjavaju odluku da budu na toj dužnosti i ne mogu biti imenovane.

“Košarac mi nije ponudio ostavku”

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je danas da Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, njemu nije ponudio ostavku te da samoizolacija Košarcu ističe danas.

Govoreći o “derneku” u “Golf klubu” u Sarajevu kojem je prisustvovao Košarac, Tegeltija je rekao da se on nije smio desiti.

“Što se tiče moralne odgovornosti, Košarac se prema građanima javno izjasnio o tome događaju, a što se tiče ostavke, on je nije ponudio meni. Dobio sam inicijativu određenih predstavnika Parlamentarne skupštine BiH za smjenu Košarca. Evidentno je da ta grupa poslanika može da pokrene proceduru da se ta tačka dnevnog reda nađe na sjednici Predstavničkog doma, ali mislim da ne postoji dovoljna većina koja bi mogla da razriješi Košarca funkcije. Druga mogućnost je da gospodin Košarac podnese sam ostavku, a on je nije podnio”, rekao je Tegeltija.

(Tekst i foto: N.N) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.