Boluje od rijetke bolesti: Ima tek 20 godina, a izgleda kao starac

December 5, 2015, 9:09 am

Dok je za neke to tek jedna brojka više, za Samija je svaka godina na životu nova pobjeda. Rođendan je proslavio u intimnoj atmosferi, uz malu kućnu zabavu u društvu porodice i prijatelja.

„Napunio sam 20 godina i ovisan sam o životu. Još ne mogu vjerovati da sam došao do ovako okrugle brojke. Želim zahvaliti svojim roditeljima i prijateljima koji su uz mene, i svima onima koji me možda i ne znaju, ali me podržavaju u mojoj misiji“, poručio je Sami na Facebooku.

Mladom Talijanu progeriju su dijagnostikovali kad je imao dvije godine. Na svijetu su zabilježena 103 slučaja. Izuzetno rijetka genetska bolest koja se javlja kod jednog od 4 miliona djece.

Zbog bolesti je smanjena i proizvodnja hormona rasta, a najveći zdravstveni problemi vezani su uz srce. Dok njegovi vršnjaci pršte od energije, Samija muče problemi tipični za umirovljenike u sedamdesetima – osteoporoza, ateroskleroza, gubitak kose, manjak potkožnoga tkiva, suha i naborana koža. Ipak, Sami je optimističan i veseli se svakom novom danu. Želi postati nuklearni fizičar i raditi u CERN-u. Samiju je svaki dan novi izazov.

 

(NN/24sata.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *