Bolnici doniran mamograf

December 6, 2014, 11:50 am

Guverner Rotari Distrikta 1910, kojem pripada dio Austrije i BiH, Volfgang Štalcer rekao je Srni da je inicijativa potekla iz Rotari internacionala, da bi se preko klubova iz Austrije finansirala i donirala mamografska oprema s ciljem poboljšanja uslova rada u zdravstvu.

Radiolog u dobojskoj bolnici Nebojša Radojčić ocijenio je da je riječ o vrijednoj donaciji, te napomenuo da je tokom poplava u maju većina mamografskih aparata u državnim i privatnim ordinacijama oštećena.

“Malignitet dojke na području dobojske regije je u porastu”, upozorio je Radojčić, istakavši da mamograf i ultrazvuk predstvaljaju dvije osnovne dijagnostičke metode za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke.

Usluge mamografije može koristiti oko 100.000 žena sa područja regije koje gravitiraju dobojskoj bolnici.

Zamjenik direktora bolnice “Sveti apostol Luka” Aleksandar Panić rekao je da je ovo nastavak pomoći Rotari kluba, koji je u proteklom periodu pomogao ovoj ustanovi u opremanju porodilišta i neorulogije.

“Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka dvadeseta žena je pod rizikom da dobije karcinom dojke”, napomenuo je Panić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *