TV K3

android aplikacija

instaliraj

Bolnica prenosila operaciju mozga na Facebooku

Bolnica prenosila operaciju mozga na Facebooku

Mlada pacijentkinja u Teksasu koja je bila budna tokom operacije mozga mogla je razgovarati s ljekarima za vrijeme zahvata, a gledaoci iz čitavog svijeta mogli su to posmatrati jer je dio operacije prenošen uživo na Facebooku.

Gotovo 100.000 ljudi pogledalo je do srijede 40-ak minuta drugi dio operacije u kojoj su ljekari uklanjali tumor iz mozga Džene Šard u utorak prijepodne, a koji je prenošen uživo.

Snimak prikazuje 25-godišnju djevojku kako razgovara s ljekarima s jedne strane zavjese dok oni u hirurškim maskama operišu njen mozak s druge strane zavese.

“Šard je pretrpjela moždani udar zbog nakupljanja krvnih žila u lijevom temporalnom režnju zbog čega je imala poteškoća s govorom”, kazao je šef klinike za neurologiju metodističkog zdravstvenog centra u Dalasu dr Nimeš Patel.

Ona je ostala budna tokom operacije kako bi ljekari bili sigurni da neće oštetiti neki dio mozga koji kontroliše govor pa je morala izgovarati razne riječi tokom zahvata kako bi hirurzi napravili kartu njenog mozga.

“Kako bismo utvrdili kojim ćemo putem pristupiti tumorskoj masi morali smo utvrditi koji je put siguran”, rekao je Patel. Djevojci su postavljali čak i pitanja o njenom psu kako bi testirali pamćenje tokom zahvata koji je ukupno trajao 4,5 sati.

“Operacija na mozgu uz budnost pacijenta nije rutinska iako ih radimo. Zavisi od toga gdje je oštećenje koje moramo operisati i želi li pacijent biti budan ili uspavan”, dodao je on.

Studentkinja iz Ilinoisa biće otpuštena iz bolnice u četvrtak.

Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.