Bijela kuća o Bajdenovoj kandidaturi: Osamdesete su nove četrdesete

September 16, 2023, 8:45 am

Aktuelni američki predsjednik više puta je dobijao kritike zbog svojih godina, ali je uvijek pobjeđivao, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Na ponovljena pitanja o sposobnosti predsednika Sjedinjenih Američkih Država da se kandiduje za reizbor s obzirom na njegove godine, iz Bele kuće je stigao odgovor: “Osamdesete su nove četrdesete”.

Upitana za zabrinutost oko predsjednikovih godina, iako to nije jedino što brine američku javnost koja je više puta izražavala zabrinutost i oko njegovih kognitivnih sposobnosti i zdravlja, sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer kao da je informisala novinare o najnovijem trendu u visokoj američkoj politici.

“Osamdesete su nove četrdesete, zar niste čuli?”, rekla je Žan-Pjer, a prenio je Rojters.

Ona je dodala da je i u 2019. godini Bajden dobijao iste kritike, kao i 2020. i 2022. i da je svaki put pobijedio.

Džozef Bajden (80), koji je već najstariji američki predsjednik ikada, kandidovao se za reizbor 2024. i ukoliko bi pobijedio imao bi 82 godine kada mu počne drugi četvorogodišnji mandat u januaru 2025. godine.

Različite ankete pokazuju zabrinutost među glasačima zbog starosti Bajdena, kao i njegovog najvećeg republikanskog kandidata Donalda Trampa (77).

Najnovija anketa Rojtersa/Ipsosa pokazuje da je demokrata Bajden izjednačen na hipotetičkim izborima 2024. protiv Trampa, bivšeg predsjednika. Obojica su dobila po 39 odsto glasova, a svaki peti glasač je neodlučan.

Većina Amerikanaca bi više voljela da granica za kandidaturu za predsjednika bude 75 ili manje, pokazala je ranija anketa Rojtersa/Ipsosa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *