Bečki “Kurir” – Neizvjesna budućnost Kosova

June 17, 2017, 6:11 am

I pored mnogo investiranog novca i energije međunarodne zajednice, Kosovo je i dalje najsiromašnije u Evropi, cjveta trgovina narkoticima, jer legalno nema šta drugo da izvozi osim starog metala i nekih namirnica, a mladi vide perspektivu samo u inostranstvu, ističe bečki dnevnik “Kurir”.

“NATO, UN, EU su od kraja devedesetih investirali mnogo novca i energije u Kosovo. Milijarde su davane Kosovu, koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost”, podsjeća list.

Jedini uspjeh, koji je zabeležen tim naporima, jeste da ne gore srpska niti albanska sela, a i u Mitrovici, podijeljenom gradu, mirno je.

“To je sve od dobrih vijesti”, konstatuje Kurir.

Dnevnik navodi da “životni standard nije porastao od nezavisnosti, čak naprotiv, život je postao sve teži, prije svega za mlade”.

“Kosovo je najsiromašnija zemlja Evrope, nezaposlenost je zvanično na oko 30 odsto, a kod mladih je stopa dvostruko veća. Na osnovu visokog nataliteta svake godine do 25.000 mladih pristiže na tržište rada, a privreda i administracija nemaju kapacitet da ih prihvate. Trgovina narkoticima cvjeta. Legalno, izuzev starog metala i malog broja namirnica, Kosovo nema šta drugo za izvoz. Država se finansira gotovo isključivo od carinskih prihoda i PDV-a”, ističe Kurir.

Mnogi stanovnici Kosova svoju perspektivu vide samo u dalekom inostranstvu, a već dugo, kako dodaje list, doznake dijaspore su najveći ekonomski faktor.

List navodi da se proces približavanja EU odvija teško i sporo, a Unija odbija Kosovu, kao jedinom na Balkanu, liberalizaciju viznog režima, tako da građani nemaju nikakvu legalnu mogućnost na rad u zemljama Unije.

Bečki Kurir podsjeća da je 2015. više od 100.000 stanovnika Kosova pokušalo da dospije do EU i nađe posao, ali šansa na azil ne postoji i neće je ni biti za klasične ekonomske migrante. Ko nekako uspe da izbjegne deportaciju, ostaje ilegalno u EU.

“U takvom obliku Kosovo nema budućnost”, ocenjuje Dušan Reljić sa Berlinske fondacije za nauku i politiku.

“Neophodno je uključenje u veću ekonomsku zajednicu. Samo ako radni migranti po potrebi i želji obe strane mogu da rade u EU, Kosovo se može stabilizovati”, smatra Reljić.

Prema njegovom mišljenju, redovna radna migracija bila bi ključ za političku i ekonomsku stabilizaciju.

Austrijski list ujedno ukazuje da je poslije prevremenih parlamentarnih izbora situacija s formiranjem vlade otežana.

(RTS)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *