Banke aktivirale hipoteke: Dvosoban stan prodaju za oko 40.000 KM

October 13, 2017, 6:53 am

Sve su češći oglasi u kojima banke u RS nude nekretnine po osnovu hipoteke, pa se tako i dvosobni stanovi na atraktivnim lokacijama u Banjaluci mogu kupiti za oko 40.000 maraka.

Stanovi iz ove kategorije su hipoteka koja je aktivirana usljed neplaćenih kreditnih potraživanja.

“U prvoj polovini ove godine banke u RS su po osnovu nenaplaćenih potraživanja aktivirale hipoteku za ukupno 36 korisnika kredita po osnovu naplate kreditnih potraživanja u ukupnom iznosu od preko pet miliona maraka”, potvrdili su u Agenciji za bankarstvo RS.

Dodaju da su u sektoru pravnih lica aktivirane hipoteke za 24 korisnika po osnovu naplate potraživanja u iznosu od 4,8 miliona maraka.

“U sektoru fizičkih lica hipoteka je aktivirana za 12 korisnika kredita po osnovu potraživanja u iznosu od 378.000 maraka”, istakli su u Agenciji za bankarstvo RS.

Prema njihovim riječima, prošle godine je hipoteka aktivirana za 87 pravnih, te za 35 fizičkih lica s ukupnim kreditnim potraživanjima u iznosu od 21.201.900 KM.

Kako navode, iznos kredita obezbijeđenih nekretninama u prvoj polovini ove godine iznosi 1.906.500 KM, što je, kako kažu, za tri odsto više nego u cijeloj prošloj godini.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kazao je da je ova cifra aktivirane hipoteke mala u odnosu na ukupne kredite u bankarskom sektoru.

“Kad se pogleda koliki su ukupni krediti fizičkih i pravnih lica, iznos aktiviranih hipoteka se mjeri u promilima”, dodao je Đogo.

Prema njegovim riječima, Svjetska banka je mnogo puta upozoravala da su podaci u BiH poražavajući, te da bi banka aktivirala hipoteku neophodno 170 dana, a naplati trećinu nominalnog iznosa hipoteke, što, kako kaže, obeshrabruje banke kada je u pitanju taj instrument obezbjeđenja kredita.

“Dodatni problem je taj što banka hipoteku nekoliko puta oglasi i onda je prodaje za onoliko koliko neko ponudi, a kada ne naplati hipoteku i dalje tereti dužnika za onu razliku koja ostane između iznosa prodate hipoteke i ukupnog iznosa kreditnih potraživanja za koje se dužnik tereti”, ističe Đogo.

Tako se, na primjer, može naći kuća kod Laktaša za 22.000 KM.

Joco Cvjetković, predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH, kazao je da je razlog aktiviranja hipoteka ekspanzija kredita od 2003. do 2010. godine.

“To je prošlo kroz sudsku proceduru i sada dužnici nemaju gotov novac pa se krediti ne mogu naplatiti na drugi način nego realizacijom hipoteka”, pojasnio je Cvjetković.

Dodao je da se situacija sa žirantima u posljednje vrijeme mnogo popravila pa da je mnogo manje onih koji vraćaju tuđe kredite.

“Situacija je mnogo bolja, prvenstveno zahvaljujući angažmanu našeg udruženja, ali dosta su uticale i izmjene propisa, zakona i podzakonskih akata”, kazao je Cvjetković.

Adrijana P. iz Višegrada kazala je da je kredit obezbijedila stanom, te da se nada da neće biti potrebe za aktiviranjem hipoteke.

“Stavila sam stan pod hipoteku i kredit zasad redovno plaćam jer ne želim da ostanem bez najvrednije imovine koju imam”, rekla je ona.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *