Banjalučko studentsko pozorište uz podršku grada Banje Luke obilježilo „Evropsku noć pozorišta”

November 19, 2023, 12:39 pm

U Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta sinoć je svečano obilježena “Evropska noć pozorišta”. Evropska pozorišta duže od deceniju slave ovaj praznik. Banjalučko studentsko pozorište se odmah priključilo ovoj evropskoj manifestaciji koja se tradicionalno održava svake treće subote u novembru mjesecu.

Jednodnevna manifestacija posvećena scenskim umjetnostima, Pozorište stavlja na glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja pozorišnih radnika i publike. Sinoćnji događaj je u Studentskom pozorištu bio i noć otvorenih vrata kada je publika mogla da uđe u prostorije i vidi iz druge vizure, upozna se sa scenskim prostorom, glumačkom garderobom, tonskim i svjetlo kabinom, šminkernicom, fundusom kostima i rekvizitom. U finalnom dijelu svečanosti mladi glumci Nikolina Bilandžija, Milica Petković, Novak Novaković, Srđan Ćirić i Stefan Maksić izveli su četrdesetu reprizu predstave “Prljavi veš”, čiji je autor Bogoljub Đorđović, a radi se o komediji koja je osvojila najvipe festivalskih nagrada u istoriji Banjalučkog studentskog pozorišta – ukupno trideset. Mladi glumci zadnje nagrade su osvojili na festivalu “Kestenburg”, te su im iste uručene pred publikom nakon završetka predstave.

Događaju u Studentskom pozorištu su pored redovne publike, organizovano prisustovali učenici srednje Ekonomske i Poljoprivredne škole, Gimnazije, kao i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a svojim prisustvom podršku su dali predstavnici folklornih društava i saveza iz Banje Luke i Republike: Momčilo Mošo Vesović u ime Saveza kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske, Ognjen Knežević u ima ANIP-a “Veselin Masleša”, Milica Bogojević u ime RKUD-a “Pelagić” i Bojana Verčević u ime KUD-a “Čajavec”, a prisutnima se prigodnim govorom obratio Momčilo Vesović kao dugogodišnji uspješan rukovodilac KUD-a “Čajavec”.

U ime Banjalučkog studentskog pozorišta predsjednik Skupštine Aleksandar Pejaković uručio je zahvalnice za saradnju Savezu kkulturno-umjetničkih društava Republike Srpske, ANIP-u “Veselin Masleša”, RKUD-a “Pelagić” i KUD-a “Čajavec”.

Sanja Vojvodić, direktorica BSP-a: “Evropska noć pozorišta potvrđuje da se radi o umjetničkom projektu u kojem uživaju svi koji žive kulturu (izvođači, muzičari, scenski radnici i ostali profesionalci), a posebno gledaoci koji u ovoj noći dobiju više nego druge pozorišne večeri (besplatne ulaznice, prateće programe, priliku da obiđu i upoznaju se sa pozorišnim prostorijama). Evropska noć pozorišta Studentsko pozorište uvezuje u jedinstvenu evropsku porodicu kulture i teatra i zbog toga smo ponosni”.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije održane u Banjalučkom studentskom pozorištu bio je grad Banja Luka.

Naredna Evropska noć pozorišta biće održana u subotu 23. novembra 2024. godine.

Banjalučko Studentsko Pozorište

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *