TV K3

android aplikacija

instaliraj

Banja Luka: Ljekari upozoravaju na neophodnost testiranja na virus HIV-a (VIDEO)

Banja Luka: Ljekari upozoravaju na neophodnost testiranja na virus HIV-a (VIDEO)

Povodom obilježavanja Dana borbe protiv AIDS-a predstavnici Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske još jednom su ukazali na značaj besplatnog, dobrovoljnog i anonimnog testiranja na virus HIV – a.

Broj oboljelih od virusa HIV – a na prostorima Republike Srpske je u porastu. Od prvog decembra 2018. godine do danas evidentirano je deset novootkrivenih pacijenata, a na Klinici za infektivne bolesti UKC – a trenutno se liječi 60 oboljelih. Ljekari još jednom ukazuju na značaj testiranja.

U svijetu je trenutno od HIV – a oboljelo više od 36 miliona ljudi, a epidemija još uvijek traje. Svjetska zdravstvena organizacija prije tri godine odredila je zadatke koje bi svaka zemlja trebala usvojiti, a koji se tiču sprječavanja epidemije.

Pacijenti koji se liječe na Klinici za infektivne bolesti imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu kada je ova vrsta liječenja u pitanju. Na prostoru Republike Srpske trenutno postoji Savjetovalište pri Klinici za Infektivne bolesti Kliničkog centra Republike Srpske, iako prema riječima naših sagovornika i u drugom gradovima se organizuju dobrovoljna i anonimna testiranja na virus HIV – a.

(TV K3)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.