Bajden će u UN tražiti proširenje Savjeta bezbjednosti

September 18, 2023, 8:27 am

Američki predsjednik DŽozef Bajden će u svom govoru na 78. zasjedanju Generalne skupštine UN potvrditi želju Vašingtona za proširenjem Savjeta bezbjednosti, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽon Kirbi.

– Vrijeme je da pogledamo arhitekturu Savjeta bezbjednosti. Mislimo da ona mora da bude inkluzivnija i sveobuhvatnija – rekao je Kirbi u intervjuu za Dejli telegraf.

Kirbi je napomenuo da će Bajden ove nedjelje u svom govoru podržati proširenje Savjeta bezbjednosti UN.

Trenutno Savjet bezbjednosti UN ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, SAD i Francusku. Svaka od ovih zemalja ima pravo veta. Deset članica Savjeta, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.

Predstavnici američke administracije su više puta govorili o potrebi reforme Savjeta bezbjednosti UN. Konkretno, Bajden je tokom svog govora prošle godine na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN rekao da Vašington podržao povećanje broja stalnih i nestalnih predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN, uključujući i zemlje Afrike i Latinske Amerike.

SAD podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice u Savjetu bezbjednosti UN. Pored toga, prema pisanju Dejli telegrafa, SAD bi željele da vide i Njemačku i Јapan u reformisanom Savjetu bezbednosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN uz obavezno prisustvo neke od afričkih država, prenio je TASS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *