Aprilska “Filmoteka” u znak sjećanja na Dragana Nikolića

April 18, 2016, 7:05 am

U okviru trodnevne “Filmoteke” biće prikazani filmovi “Kad budem mrtav i beo”, “Nacionalna klasa do 785 ccm” i “Banović Strahinja” u kojima je Nikolić ostvario briljantne glumačke kreacije i zlatnim slovima se upisao u istoriju srpske i jugoslovenske kinematografije, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Program će biti održan u Art galeriji “G 3”.

Projekcije počinju u 20.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan. Film “Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića biće prikazan u utorak, 19. aprila. Riječ je o jednom jedan od najboljih jugoslovenskih filmova svih vremena, za koji je scenario napisao Gordan Mihić. Kultni film “Nacionalna klasa” scenariste i režisera Gorana Markovića na programu je u srijedu, 20. aprila.

U ovom filmu Nikolić glumi strastvenog vozača relija, legendarnog Flojda, koji pokušava da se iz “nacionalne klase” – “fiće” prebaci u kategoriju višeg ranga i boljih automobila.

Ovaj film će po mnogo čemu ostati zabilježen kao kultni film jugoslovenske i srpske kinematografije. Film “Banović Strahinja” Vatroslava Mimice biće prikazan u četvrtak, 21. aprila. Scenario za film, prema motivima istoimene srpske narodne pjesme, napisao je Aleksandar Saša Petrović.

Naslovnu ulogu igra poznati italijanski glumac Franko Nero, dok Nikolić glumi surovog osmanlijskog odmetnika Aliju. Dragan Nikolić preminuo je 11. marta. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Iza Nikolića je ostalo više od stotinu filmskih i televizijskih uloga, od kojih se mnoge svrstavaju u antologijska ostvarenja. Pozorišna karijera Dragana Nikolića vezuje se za matičnu kuću “Atelje 212” i Beogradsko dramsko pozorište, u kojima je angažovan od 1969. godine, a igrao je i u Zvezdara teataru.

U sezoni 1982/ 1983. bio je angažovan u pariskom “Teatru de la Vil”.

Za glumačka ostvarenja, pored dvije nagrade “Car Konstantin”, Zlatne arene u Puli, Oktobarske nagrade grada Beograda, dobio je i nagradu za životno delo “Pavle Vuisić” i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *