TV K3

android aplikacija

instaliraj

Apple Maps se mijenja iz korijena

Apple Maps se mijenja iz korijena

Apple u posljednje vrijeme intenzivno radi na svom sistemu mapa i navigacije. Ovog puta nije riječ o sitnim popravkama. Radi se tome da Apple Maps prolazi kroz temeljnu rekonstrukciju.

Put Apple Maps-a je bio trnovit od samog početka. Vjerujemo da nije potrebno da navodimo razloge, jer svi koji su upotrebljavali prve verzije znaju o čemu govorimo. Aplikacija je, međutim, iz godine u godinu postajala sve bolja, ali i dalje ne može da pruži svojim korisnicima ono što im je potrebno i ono što žele. Apple je konačno priznao da postoje problemi i odlučio se za radikalne promjene.

Promjene su takve da će na početku sistem sam da izdvoji upotrebu podataka koji potiču od trećih strana tako što će se djelimično oslanjati na informacije koje skuplja njihov senzor (Lidar), a djelimično na podatke koje sami prikupe. Apple će da lansira iOS 12 sa novim sistemom prikupljanja podataka, a on će imati svoju premijeru na sljedećoj beta verziji u San Francisku i Sjevernoj Kaliforniji.

„Nećemo se sada vraćati na probleme koje smo imali u proteklih šest godina, koliko je prošlo od prvog predstavljanja Apple Maps. Uložili smo mnogo truda da naše mape podignemo na bolji i viši nivo“, rekao je jedan od potpredsjednika Apple-a i trenutni vlasnik Apple Maps-a, Edi Kue.

„Kada smo tek lansirali ovu aplikaciju, ispunjavala je svoju osnovnu namjenu. Precizno je davala uputstva o određenoj lokaciji i mogućim načinima dolaska do tog mjesta. Uložili smo mnogo toga, unijeli neke suštinske promjene i dali sebi zadatak da budemo još bolji. Sve to u posljednjih šest godina.“

„Bila nam je želja da sve podignemo na viši nivo“, kaže Kue. „Trudili smo se da kreiramo najbolju aplikaciju za mape na svijetu. To nam je bio pokretač.“

Ostaje nam da se zapitamo na koji način je moguće dodatno poboljšati već pouzdan sistem mapa i navigacije i da li je sada već malo prekasno za to. Ipak, do izlaska ovog ažuriranja ne možemo ništa sa sigurnošću da tvrdimo. Jedno je sigurno, jako nas zanima šta će se dogoditi.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.