TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ana Brnabić iz Berlina poručuje: “Ne očekujem mekši stav Njemačke oko Kosova”

Ana Brnabić iz Berlina poručuje: “Ne očekujem mekši stav Njemačke oko Kosova”

Nemam očekivanja da će stav Njemačke smekšati po pitanju kompromisnog rješenja za Kosovo, a koje bi išlo u pravcu korekcije granica – izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Uoči današnjeg susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Brnabićeva je juče izjavila da nema nadu da će u ovom trenutku to da se dogodi.

– Cilj ove posjete je da dodatno unapredim i učvrstimo odnose sa Njemačkom, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije – navela je ona.

Kako ističe, Njemačka je ekonomski daleko najznačajniji, a politički svakako jedan od najznačajnijih, jedna od najuticajnijih članica EU, najvažnijih i političkih i ekonomskih činilaca u svijetu.

– Važno mi je da prenesem poruku da koliko god se naši pogledi o nekim važnim stvarima ne slagali mi želimo i imamo namjeru da ostanemo iskren i predvidiv i posvećen partner Njemačkoj. Kao predsjednica Vlade još jednom ću zahvaliti kancelarki Merkel na svemu što je uradila ne samo za Srbiju nego i za Zapadni Balkan – navela je ona.

Kada govorimo o pitanju dugoročne normalizacije odnosa sa Prištinom, a prije svega o pitanju regionalne saradnje, nje, kaže, ne bi bilo u ovakvom obimu kakav je danas bez Berlinskog procesa koji je pokrenula upravo kancelarka Merkel 2014. godine.

– Drago mi je što dolazim u Berlin sa dobrim uspjesima i rezultatima. U petak smo otvorili u Beogradu sjedište transportne zajednice koja je rezultat Berlinskog procesa. Izgurali smo to pored svih izazova. Početkom septembra, krajem avgusta, više se i ne sjećam, otvorili smo prvi integrisani granični prelaz sa Sjevernom Makedonijom. I to je rezultat Berlinskog procesa, koji je pokrenula Merkel. Toga svega danas ne bi bilo, tih rezultata, regionalne saradnje da nije bilo hrabrosti, upornosti kancelarke Merkel i Berlinskog procesa – istakla je predsjednica Vlade. I Njemačka i Francuska žele da imaju svog izaslanika u dijalogu, a Brnabić kaže da o tome još nema zvanične informacije.

– Očigledno je da Njemačka i Francuska žele aktivniju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine. Da ne žele, ne bi Makron i Merkel inicirali sastanak koji smo imali ovdje u Berlinu. Ko god može da pomogne, neka pomogne. Nama pomoć i savjeti trebaju, otvoreni smo za saradnju. U našem interesu je regionalna bezbjednost, stabilnost, saradnja, bolja povezanost regiona. To je jedini način da Srbija za naše građane i privredu ima najbolje moguće rezultate reformi. Dok god nije tako, svaka nestabilnost odraziće se, nažalost, i na Srbiju – poručila je Brnabićeva.

(Blic)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.