Ambrozija puni ambulante

August 26, 2014, 7:12 am

Polenski semafor Zavoda za zaštitu bilja u Poljoprivrednom institutu RS, čiji se podaci mogu očitati i sa internet stranice Gradske uprave Banjaluka, pokazuje kako će trenutne koncentracije polena ambrozije kod alergičnih osoba uglavnom izazvati reakciju te da će koncentracija polena i u narednim danima imati trend rasta.

Kosana Stanetić, načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, savjetuje osjetljivim građanima da ne izlaze iz kuće prije podne, da prozore stanova i automobila drže zatvorene, kao i da se redovno tuširaju i peru kosu jer se tako polen ispira.

“Za liječenje alergije koriste se antihistaminici, tj. lijekovi za blokiranje alergetskih reakcija, ali građanima savjetujem da ne uzimaju lijekove na svoju ruku već da se, čim osjete tegobe, jave svom porodičnom ljekaru”, kazala je ona.

Kod Banjalučanina Gorana O. prvi simptomi javljaju se u prvim danima avgusta, pa je posjeta ljekaru neizbježna svake godine.

“Od alergije imam svrbež u očima, kihanje i bol u glavi. U centru grada nije problem, jer tu nema ambrozije, ali je problem u prigradskim dijelovima, gdje je vlasnici na svojim imanjima ne čupaju”, kazao je on.

Iz Gradske uprave poručuju kako se uklanjanje ambrozije stalno kontroliše te kako je poljoprivredna inspekcija tokom jula i avgusta izvršila 19 kontrola koje su se odnosile na mjere košenja te da su sve izvršene.

“Od početka sezone košenja ambrozije i Komunalna policija svakodnevno kontroliše iskošenost javnih površina i uređenost individualnih dvorišta na području grada”, kazao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

Građanima savjetuje da, ukoliko primijete pojavu ambrozije na javnim površinama i u privatnim dvorištima na urabanom području, to prijave Komunalnoj policiji na broj 051/306-464, te Odjeljenju za inspekcijske poslove ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu na broj 051/244-428.

 

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *