Ako je anemija vaš problem, rješenje potražite među ova 4 napitka

November 29, 2023, 8:53 am

Najčešći uzrok anemije je nedostatak željeza u krvi, a bez njega, vaše tijelo nije u stanju proizvesti hemoglobin koji je vašim crvenim krvnim zrncima potreban za prenos kiseonika.

Neka pića sadrže spojeve koji mogu pogoršati anemiju blokirajući apsorpciju željeza (kafa, čaj, gazirana pića) dok druga pojačavaju apsorpciju ili sadrže dovoljno visoku koncentraciju željeza, vitamina B-12 ili folata.

Sok od narandže

Konzumacija vitamina C povećava apsorpciju željeza iz hrane. Jedan od najbogatijih izvora vitamina C je sok od narandže jer jedna čaša sadrži više vitamina C od preporučene doze.

Sok od narandže takođe je dobar izbor pića ako ste postali anemični jer imate manjak folata. Svaka čaša soka od narandže ima 74 mikrograma folata. To je gotovo 19 odsto dnevnih potreba za odraslu osobu.

Sok od mrkve

Prehrana kojoj nedostaje hrana bogata vitaminom A može pogoršati anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. To može biti zato što vitamin A pomaže premjestiti željezo spremljeno u vašem tijelu do crvenih krvnih ćelija. Žuto i narandžasto voće i povrće poput mrkve dobar je izvor karotenoida koji se pretvara u vitamin A kada se konzumira. Osim soka, preporučuje da jedete i svježu mrkvu.

Sok od suvih šljiva

Sok od suvih šljiva nije dobar izvor vitamina A ili C, ali je prirodno bogat željezom. Redovna konzumacija može vam pomoći u smanjenju simptoma anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

ADVERTISING

Svaka čaša soka od suvih šljiva sadrži više od tri miligrama željeza. Za muškarce bi ta količina bila približno 38 odsto od njegovih osam miligrama preporučenog dnevnog unosa željeza. Za žene, koje bi trebale unositi oko 18 miligrama željeza dnevno, čaša soka od suvih šljiva zadovoljila bi gotovo 17 odsto potreba.

Mlijeko

Osobe koje imaju anemiju jer ne konzumiraju dovoljno vitamina B-12 mogu ga nadoknaditi konzumacijom mlijeka.

Svaka šolja mlijeka s niskim udjelom masnoće sadrži jedan mikrogram vitamina B-12 ili pola preporučene dnevne doze za odraslu osobu, piše Klix.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *