Akne, opekotine i osip od sunca: Evo rešenja za sve letnje probleme!

July 18, 2014, 7:27 am

 

Tokom velikih vrućina, kože može vrlo nepovoljno reagovati na sunce. UV zraci podstiču dodatnu proizvodnju prirodnih ulja, pa koža postaje masnija, a na mestima gde su ranije bili ekcemi, mogu se ponovo javiti. Takođe, zbog pojačanog lučenja znoja, po celom telu mogu se pojaviti akne ili osip kao reakcija na sunčevo zračenje.

 

Ali, ne brinite, za svaki od ovih problema postoji rešenje!

 

Masna koža

Visoke temperature i UV zraci dodatno podstiču mašćenje kože. Preterivanje sa agresivnim tonicima za čišćenje, naročito onima na bazi alkohola, treba izbegavati. Iako će koža na prvi pogled izgledati odlično, to će je toliko isušiti da će pojačano lučiti prirodna ulja i samim tim biti masnija. Osim alkohola, treba izbegavati preparate za čišćenje na bazi natrijum lauril sulfata, koji dehidrira kožu i one koji sadrže minerala ulja i petrolej, jer mogu zapušiti pore. Bolji izbor su preparati laganih tekstura bez ulja.

 

 

Akne na leđima

 

Akne su leti izraženije zbog pojačanog znojenja, ali i korišćenja regeneratora na bazi pantenola, koji lako prodire u kožu. Kod ovog problema najbolje je kožu svaki put nakon tuširanja dodatno očistiti antibakterijskim tonikom, koji sadrži salicilnu kiselinu. On će ukloniti višak prirodnih ulja, dubinski očistiti kožu i smanjiti broj bakterija koje uzrokuju akne.

 

Ekcemi

Iako su ekcemi češći zimi zbog suvog vazduha, kratki rukavi koje nosimo preko leta otkrivaju sve njihove tragove, a tokom velikih vrućina teže ih je sakriti. Za ublažavanje ovog problema, preporučuje se korišćenje ulje jojobe, šargarepe, ružino ulje i ulje slatkog badema. Kao instant rešenje, za iziritiranu kožu najbolji izbor je krema sa jednoprocentnim kortizonom.

 

Osip od vrućine

 

Vrućina može uzrokovati osip na koži, tako što podiže telesnu temperaturu, što omogućuava brže isparavanje znoja, ali se time oštećuje prirodna, zaštitna barijera kože. Osip će ublažiti gel-maske sa protivupalnim sastojcima, kao što su kamilica i ekstrakt cveta kamilice, bisabolol. Što je procenat vode u maski veći, to će i osip pre nestati. Zapamtite samo da pre nanošenja na kožu, masku treba na 20 minuta staviti u frižider, jer hidratacija i hlađenje najbolje pomažu kod letnjih osipa.

 

Opekotine

Prekomerno izlaganje suncu može rezultirati opekotinama, a opasni UVA i UVB zraci mogu uzrokovati upalu i isušiti kožu. Kod opekotina je prevencija najbolja zaštita, ali ako se već pojave, važno je odmah popiti hladnu vodu, koja će sniziti telesnu temperaturu i hidrirati organizam. Nakon toga, treba naneti losion lagane teksture koji je bogat antioksidantima. Opekotine su zapravo oštećenje kože i upala uzrokovana slobodnim radikalima, a mogu da ih poprave upravo antioksidanti./KURIR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *