TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ajfon se može hakovati slanjem samo jedne poruke

Ajfon se može hakovati slanjem samo jedne poruke

“Eplovi” pametni telefoni generalno se smatraju sigurnijim od Androida, ali u današnje vrijeme nijedan uređaj, ni servis, ne možemo smatrati potpuno sigurnim.

Nedavno otkriće stručnjaka za bezbjednost Natali Silvanovič, o kojem je govorila na jučerašnjoj konferenciji u Las Vegasu, moglo bi šokirati vlasnike ajfona kada saznaju koliko su njihovi telefoni ranjivi i kako se lako mogu hakovati.

Ona je otkrila bezbjednosne propuste u aplikaciji iMesidž, čijim se iskorištavanjem može preuzeti kontrola nad “Eplovim” telefonima ili pristupiti privatnim podacima na njima, a ono što najviše može zabrinuti korisnike ajfona jeste činjenica da im se to može dogoditi a da oni nešto naprave, piše Zimo.co.

Naime, kao i u nedavnom slučaju Vocapa, u kojem su hakeri mogli postaviti špijunski softver na telefone osoba koje bi nazvali, čak i ako te osobe ne odgovore na poziv, za iskorištavanje propusta u iMesidžu dovoljno je samo poslati poruku vlasniku ajfona, pri čemu on ne treba ni otvoriti aplikaciju, tj. poruku da dođe do preuzimanja kontrole nad uređajem ili pristupanja podacima.

Ukrako, netko koga i ne poznajete može vam poslati poruku i preuzeti kontrolu nad vašim ajfonom.

Prije javne objave ovih propusta, Silvanovičeva je obavijestila “Epl”, koji je riješio dio propusta, ali neke tek još moraju zakrpati, napominju na Viredu. Silvanovičeva, s kolegom Samjuelom Grosom, takav način bezbjednosnih propusta počela je istraživati nakon što su otkriveni propusti s Vocapom te je, proučavanjem iMesidža, brzo pronašla više propusta koji se mogu iskoristiti bez znanja korisnika, dakle slanjem poruke.

Kao jedan od razloga postojanja spomenutih propusta naglasila je kompleksnost iMesidža i brojne opcije i mogućnosti koje postoje u toj aplikaciji – integrisan je drugim aplikacijama, od Epl Pejja do Erbnba, u njemu se mogu slati Animoji…, što sve povećava mogućnost pogrešaka i propusta.

Slične propuste nije pronašla na Androidu, iako vjeruje da takva vrsta bezbjednosnih ranjivosti postoji na gotovo svim platformama. Ono što bi korisnici trebali napraviti kako bi se zaštitili jeste uvijek koristiti posljednje verzije operativnih sistema i aplikacija, iako ni to nije stopostotna garancija zaštite.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.