8 savjeta kako da ostanete vitki i zdravi tokom zime

December 4, 2015, 8:15 am

Uz ove savjete možete da se sačuvate od gojenja, kao i da poboljšate imunitet.

Ostanite u pokretu

Umesto da sate provedete na traci za trčanje, probajte jedan od opuštajućih treninga. Bilo da ste se odlučili za jogu, pilates ili neki drugi vid relaksacije oslobodićete se stresa, a ostaćete i u top formi.

Osećaj opuštenosti, relaksiranosti redovnom, manje naporonom, fizičkom aktivnošću tokom zimskih dana pomoći ćete svom imunološkom sistemu da se zaštiti od raznih virusa.

Obavezno doručkujte

Doručak aktivira vaš metabolizam i daje vam energije da započnete dan. Koliko god da žurite ujutru, ne preskačite ga.

Doza D vitamina

Svima nam je poznato da je glavni prirodni izvor vitamina D sunce. U zimskim danima zbog manjka sunčevih svetlosti organizam ima problem sa nedostatkom ovog vitamina.

Važmost i uloga vitamina D u našem organizmu je velika. Pored toga što je jedan od glavnih uzročnika za dobro raspoloženje, od velikog je značaja za kosti, imunološku sistem i kvalitet i zdravlje zuba.

U zimskim danima se zato savetuje da jedete što više ribe, integralnih žitarica, jaja i mlečnih proizvoda. Sve ove namirnice su bogate vitaminom D i adekvatna su zamena za nedostatak sunca.

Opuštajuća kupka

Ne postoji bolji način da se oslobodite stresa nakon dugog dana na poslu od tople i mirišljave kupke. Uz par kapi ulja od lavande ili neke mirišljave soli, stres će postati vaša prošlost.

Pijte dosta vode

Čovek može duže bez hrane nego bez vode. To je činjenica. Vodu treba da pijete često i preko celog dana. Kada osetite žeđ, to znači da je vaš organizam dehidrirao.

Pazite da ne preterate sa vinom

Iako je sezona slava i veselja pred nama pokušajte da budete umereni. Čaša vina nikome ne može da škodi, stoga se potrudite da na tome i ostanete. Preterano konzumiranje alkohola štetno utiče na vaš organizam.

Blagodeti tunjevine

Čak i konzerva tunjevine može da utiče na kapacitet memorije. Omega 3 masne kiseline kojima je bogata riba su ključne za održavanje sivih ćelija.

Važnost dobrog sna

Manjak sna može da ima mnogo negativnih posledica po zdravlje. Od srčanih bolesti, do depresije, gojaznosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, šloga, a povezuje se čak i sa povišenim holesterolom.

 

dailymail.co.uk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *