Ilidža pamti svoje junake: Obilježeno četiri godine od smrti doktora Miodraga Lazića (FOTO/VIDEO)

April 14, 2024, 3:22 pm

U spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dobrinji, u Istočnoj Ilidži, danas je služen parastos za doktora Miodraga Lazića koji je, radeći kao hirurg u ratnoj bolnici „Žica“ u Blažuju, ostavio neizbrisiv trag u cijeloj Republici Srpskoj.

Ilidža pamti svoje junake. Ali ne samo Istočna Ilidža, nego i Istočno Sarajevo i Republika Srpska treba da čuvaju sjećanje na doktora Lazu i ono što je on uradi tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata Miroslava Lučića, zamjenika načelnika opštine Istočna Ilidža.

Lučić ističe da doktor Lazić ne bi mogao sam, te da je važno spomenuti i doktore Ždrala, Pejića, Golijanina, Šošića, Taušana, ali i sve ostale ljekare i zdravstvene radnike koji su u to vrijeme liječili i spašavali ranjenike. LJubiši Tomiću u ratu je život spasio još jedan heroj – doktor Borkovac, a ističe da je doktor Lazić bio legenda.

Nakon parastosa, kod spomenika doktoru Laziću, koji se nalazi na istoimenom šetalištu, položeno je cvijeće. Doktor Lazić Jedan je od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju, kod Sarajeva. Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom. 

Za zasluge u spašavanju života Srba i ljudi drugih nacionalnosti patrijarh srpski Pavle odlikovao je Miodraga Lazića „Ordenom Svetog Save“.Lazić je dobio i „Orden krsta milosrđa“ kojim ga je odlikovala Republika Srpska.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *