Šmit: Izborni zakon uskoro; Dodik: Umiješa li se Šmit, RS donosi svoj zakon (VIDEO)

February 19, 2024, 3:01 pm

Prošlo je tačno dva mjeseca otkako je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit upozorio domaće političke lidere da će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH ukoliko ne postignu dogovor. Dogovora, ali ni tehničkih izmjena nema. Iz Srpske poruka-  ukoliko Šmit nametne izmjene Izbornog zakona, Republika Srpska donosi svoj Izborni zakon.

Uprkos stranačkim pregovorima, međusobnim optuživanjima i nadmudrivanjima, nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona, baš kao što, sa druge strane, uprkos svim upozorenjima, nema ni bonskih ovlaštenja od strane visokog prestavnika. Međutim, sa Bezjednosne konferencije u Minhenu Kristijan Šmit sada je kratko poručio – Izborni zakon uskoro.

„Integritet izbora temeljni je faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizovati kako bi se unapređena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja opšinskih izbora u oktobru 2024. godine. BiH je neophodno dati prioritet naporima u pravcu evroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, bezbjednost i napredak kako u zemlji tako i u regionu”, kaže Šmit.

Izmjene izbornog zakona komentarisao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se nalazi u službenoj posjeti Bjelorusiji. Jasno kaže da je i dalje samo za unutrašnji dogovor bez bilo kakvih uplitanja sa strane.

„Republika Srpska se zalaže za dogovor unutar Bosne i Hercegovine, ali sam je odlučan staviti tačku na evropski put Bosne i Hercegovine ukoliko Šmit pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona. U tom slučaju Republika Srpska će donijeti svoj izborni zakon i sprovoditi izbore“, kaže Dodik.

Da Srpsku apsolutno ne zanima mišljenje Kristijana Šmita, potvrđuje i srpski delegat u Domu naroda Radovan Kovačević. Šmit kaže Kovačević nije pozvan da se time bavi, ali ni bilo kojom drugom temom u BiH.

A ako bi Šmit “nametnuo” izmjene Izbornog zakona BiH, Kovačević kaže i da bi to dovelo do kraja evropskog puta BiH. „BiH ne može ići prema EU, ako postoji neizabrani stranac koji “nameće” odluke. To vodi BiH u nestanak“, poručuje Kovačević.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *