7 stvari koje ne treba raditi odmah poslije jela: Sačekajte sa voćem i čajem, odložite tuširanje!

October 23, 2014, 10:40 am

Neke uobičajene stvari vam nakon obroka vremenom postanu rituali, ali tako zapravo ugrožavate svoje zdravlje.

Pored toga što je važno da se hranite zdravo i jedete umereno, bitno je i da izbegavate određene aktivnosti nakon obroka, koje narušavaju proces varenja, deluju toksično i čine da se osećate loše.

 

  1. Nemojte pušiti

 

Istraživanja su pokazala da jedna cigareta nakon obroka na naš organizam utiče kao da smo popušili 10 cigareta.

  1. Nemojte odmah jesti voće

Kada posle obroka pojedete voće, organizam tu zdravu namirnicu vari zajedno sa ostalom hranom. Tako zdrave materije iz voća kasnije dospevaju do creva i duže ostaju u želucu. Stručnjaci preporučuju da se voće jede najmanje sat vremena posle obroka ili pre jela. Najbolje vreme za uživanje u sočnom i zdravom voću je u jutarnjim časovima i to na prazan stomak.

  1. Nemojte da pijete čaj

Lišće čaja sadrže visok procenat kiseline. Ove supstance mogu otežati varenje proteina iz hrane. Sačekajte sat vremena nakon obroka i tada pripremite omiljeni čaj.

  1. Nemojte otkopčavati dugme na pantalonama ili opuštati kaiš

Ovo nema nikakav uticaj na varenje ili creva. Jednostavno, to je znak da ste se prejeli. Ako znate da možete da otkopčate dugme i da vam bude udobno, možete imati opravdanje da preterate u uživanju u omiljenoj hrani.

  1. Izbegavajte tuširanje nakon jela

Topla voda tokom kupanja će pojačati cirkulaciju u rukama, nogama i telu, pa će krv slabije strujati u predelu stomaka. Na taj način se sistem za varenje slabi i varenje usporava.

  1. Ne idite u šetnju nakon jela

Fizički napori nakon jela mogu izazvati gorušicu i loše uticati na varenje. Međutim, svakako će vam prijati šetnja pola sata nakon obroka.

  1. Ne spavajte odmah nakon obroka

Spavanje odmah nakon jela može usporiti varenje i izazvati stomačne probleme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *