Skup “Srbija nade” (VIDEO)

May 26, 2023, 5:50 pm

Skup “Srbija nade” održava se na platou ispred Narodne skupštine. Okupljenim građanima obratiće se predsednik Aleksandar Vučić.

20.00 – Obraćanje Petera Sijarta

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je na srpskom poželeo dobrodošlicu svima.

– Dobro veče dragi prijatelji, čast mi je što sam ponovo pred vama u ovom divnom gradu. Predstavljam narod koji vas Srbe smatra bratskim narodom. Nije uvek bilo tako, naša zajednička istorija nas je stavljala pred mnoga iskušenja. Često smo jedni druge gledali kao neprijatelje. Do danas se sve to promenilo. Postali smo bratski narodi – kaže on.

Sijarto ističe da za to možemo da zahvalimo predsedniku Vučiću.

– Imate sjajnog predsednika. On je postigao da umesto neprijateljstva, sada imamo istorijsko prijateljstvo među nama. Srbija se prema Mađarima u Vojvodini odnosi tako da može da zavidi ceo svet. Ako srpski tim igra protiv nekoga osim nas, uvek navijamo za Srbe – istakao je on.

Mađarski ministar kaže da se zajedno suočavamo sa napadima liberalnog mejnstrima.

– Zašto nas napadaju? Zato što se zalažemo za sebe, i svoje nacionalne interese. A sposobni smo za to jer imamo jake lidere. Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini, i ne doprinosimo eskalaciji. Napadaju nas jer smo privrženi porodičnim vrednostima, i zato što odbijamo da nam spolja diktiraju – kazao je Sijarto.

On ističe da nam je zajedničko i to što u obe zemlje postoje političke snage koje služe strancima.

– I ne ustručavaju se da koriste i tragedije da ostvare korist za sebe. Takve stranke, koje služe stranim interesima, moraju biti poražene na izborima, a na sreću to se redovno dešava u obe zemlje. Ti napadi neće prestati ni u budućnosti. Napadaće nas jer ne mogu da prihvate da mi sledimo svoj nacionalni put, i da smo uspešni – kazao je mađarski ministar.

Sijarto kaže da ćemo nastaviti da gradimo snažnu Srbiju i Mađarsku, i jako prijateljstvo dva naroda.

– Što ste vi jači, tim bolje po nas. Podržavajte svog predsednika u izgradnji što jače Srbije. Napred Aleksandre, napred Srbijo – zaključio je on.


Milan Knežević: “Ako postanem premijer Crne Gore prvo ću povući priznanje samoproglašenog Kosova”

– Nedeljivi srpski narode, želim da vam prenesem pozdrave iz bratske Crne Gore. Na žalost sada tamo upravljaju ambasadori i ambasadorke. Poručili su nam da nema potrebe da nosimo svoje glave i da mislimo njima pošto će to oni učiniti umesto nas. Kada odluče da idu na more onda svi moramo da se tuširamo hladnom vodom. Znajte da nikada mi nećemo priznati lažnu državu Kosovo. Ja volim ovu Srbiju nepokornu na suncu, kiši, vetru, zato što se bori za naš narod na KiM – rekao je nosilac liste ZBCG.

– Dok god budu zvonila zvona pred Dečanima biće Kosovo srpsko. Volim ovu Srbiju zato što se nikada neće odreći SPC, ja volim ovu Srbiju zato što nikada neće krenuti u rat protiv naše bratske Rusije.


Lider SPS Ivica Dačić se obratio na skupu: “Srbija nije stala u najtežim vremenima”

Dačić je pozdravio sve prisutne, i rekao je da pre 30 godina nije mogao da pretpostavi da će govoriti na skupu posvećenom borbi protiv nasilja.

– Nema čoveka kojeg nije pogodila ova tragedija. Nije ni prošlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da sva tuga stane, zato je veoma važno da pokažemo poštovanje prema žrtvama i da saučestvujemo u bolu koji nas je pogodio i da podržimo ono što je predsednik rekao – da se više nikada ne ponovi nasilje u Srbiji. Kada je teško uvek pokažemo svoje najbolje osobine – rekao je Dačić i dodao:

– 500 godina smo bili pod Turcima. Strašno smo stradali u Prvom i Drugom svetskom ratu. Devedesetih smo imali građanski rat, otimanje Kosova i Metohije, bombardovanje. Ubijanje male Milice bombama, pad jednog sistema, i postavljanje drugog marionetskog.

Dačić ističe da smo najbolji narod kada je teško, i koliko god da nam je teško, i koliko god da nas budu rušili, svi su na nama lomili zube.

– Nemamo nameru da nestanemo, nego da opstanemo. I da ostanemo pod jednom šljivom, i taj jedan Srbin će se boriti sa neprijateljima. Danas ste čuli da Kurti silom hoće da zauzme srpske opštine – rekao je Dačić, što je prekinuto negodovanjem. Kosovo i Metohija je naša zemlja, čija je svaka stopa krvlju zalivena.

Miting, SNS, Srbija nade, Ivica Dačić
FOTO: PRINTSCREEN PINK TV

– Srpskom tugom opevana, svaki metar ima svog junaka pod zemljom, kome se više na grob ne sme doći. Ali treba da znaju, da su prokleti svi oni, koji svoju kuću grade na tuđim grobovima. Želim svima da kažem sa ovog skupa, neprijateljima i preko i u zemlji – Ne damo Kosovo i Metohiju, ne damo Srbiju. Ne damo našu decu, nasilje nad ženama, ne damo našu omladinu da je truju, da nam narod ubijaju. Nećemo dati Srbiju ni Srbe – istakao je predsednik SPS što su okupljeni pozdravili gromoglasnim aplauzom.

– Ne dam našeg predsednika, kog su svi izabrali. Ne dam Aleksandra Vučića. A i tog predsednika kog su prodali, sve je rekao šta će se desiti. On je takođe rekao da je Srbiji dobro kada su na vlasti patriotske snage. Zato vas molim da se ujedinimo. Pogledajte lepu trobojku i grb. Samo sloga Srbina spasava, samo mir može da donese prosperitet. Ovo je Srbija koja zna za vaspitanje. Za naš ne postoje njihova i naša deca, sve su srpske porodice temelji našeg naroda. Ovde je Srbija koja oplakuje našu decu. Mi neočekujemo ništa zauzvrat. Pozivamo i tražimo mir za našu zemlju. Ovo nije politički miting, ovo je vaspitana i pristojna Srbija koja vam kuca na vrata, i kaže vam: “Mislimo na vas i na poginule, da nam se više nikada ne ponovi”. I pružamo ruku sa ove govornice bratski da krenemo napred, da zajedno napravimo normalnu državu – kazao je predsednik SPS.

– Stotine hiljada koje su ovde došli, izašli su da kažu da budete pristojni, ne vređajte, jer znamo šta hoćete. Biće izbora, pa izađite i borite se. Evo vam slika šta cela Srbija o misli o ovome. Koliko je jaka kada je najteže. Ne računajte da će Srbija da stane. Srbija nije stala u najtežim vremenima, neće stati zato da vi uskočite na narodnoj nesreći. Ovo je Srbija koja ide uzdignute glave napred, ovo je narod Tesle, Andrića, Milunke Savić, Novaka Đokovića, Jokića. Ne dirajte nam narod i državu, svetosavlje i patrijarha, i na to upozoravamo sve u zemlji i u svetu. Želimo u ime SPS i udruženja koji su na našoj listi da kažem da smo ponosni na sve što smo uradili u interesu Srbije i šta ćemo raditi u budućnosti. Bratstvo i jedinstvo, među svim Srbima! Smrt fašizmu, smrt nasilju! Jasno uzviknimo – Kosovo je Srbija! Živela Srbija! Partija ima mnogo, ali nam je Srbija samo jedna – zaključio je Dačić!

Mina Mijailović: Naša deca su motiv da pobedimo svaki životni izazov

Prva se okupljenima na skupu “Srbija nade” obratila Mina Mijailović, majka deteta koje se bori sa retkom bolešću.

Navela je da su institucije pomogle da ostvari prava za svoje dete.

“Svaki naš uloženi trud, prvenstveno nas kao roditelja, vodi nas ka uspehu. Ako želimo da idemo napred, moramo da verujemo u sebe, našu decu i našu Srbiju. Da budemo ujedinjeni za njihovu budućnost. Ponosna sam što danas šaljemo sliku zajedništva, sloge i podrške. Naša deca su naš motiv da porušimo sve statitstike i pobedimo svaki životni izazov. Nismo sami, Srbija je uz nas”, poručila je Mijailovićeva.

Intoniranjem himne počeo skup

RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *