Vlada Srpske utvrdila je danas, na 187. sjednici u Banjaluci utvrdila izmjene i dopune Zakona o pčelarstvu (FOTO)

September 21, 2022, 1:03 pm

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 187. sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu.

-Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu propisuje da se uzgoj pčela u Republici Srpskoj vrši u skladu sa Programom uzgoja pčela u Republici Srpskoj. Na ovaj način se sektor pčelarstva usklađuje sa EU propisima, koji propisuju da svaka zemlja donosi Program uzgoja pčela kojim se definišeu uzgojni ciljevi u pčelarstvu- saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Ovim izmjenama i dopunama zakona, navodi se, propisuje se da Savez udruženja pčelara Republike Srpske i u udrženja pčelara koji nisu članovi Saveza  i udruženja proizvođača iz oblasti biljne proizvodnje tokom godine sprovode zajedničke aktivnosti na edukacijama o značaju pčelarstva s ciljem očuvanja pčela i samog biodiverziteta u prirodi.

-Izmjenama zakona se povećava minimalna udaljenost vazdušne linije imeđu dva pokretna pčelinjaka i međusobna udaljenost između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka, kako bi se uticalo na sprečavanje i širenje zaraznih bolesti pčela i zaštite pčelinje na određenim lokalitetima radi lakšeg čuvanja biodiverziteta u prirodi.Takođe detaljnije je definisana registracija pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj sa jasno propisanim uslovima koji su neophodni  za upis u registar pčelara i pčelinjaka.Izmjenama odredaba zakona koje se odnose na ažuriranje brojnog stanja pčelara i pčelinjaka doći će se do tačnih podataka o brojnom stanju pčelara i pčelinjaka na osnovu kojih će se omogućiti bolje planiranje mjera za razvoj sektora pčelarstva- navode u Vladi RS.

Vlada Republike Srpske, na današnjoj sjednici, upoznala se i prihvatila Informaciju  o inicijativi JZU Bolnica „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor za pokretanje aktivnosti za realizaciju projekta „Modernizacija JZU bolnice „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor – sanacija i rekonstrukcija postojećeg objekta C, objekta psihijatrije, izgradnja novog objekta za proširenje postojećih kapaciteta i nabavka nove medicinske i nemedicinske opreme“.

-Vlada Republike Srpske je saglasna sa navedenom inicijativom, te je zadužila Bolnicu „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor da izradi Idejni projekat za projekat „Modernizacija JZU bolnice „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor – sanacija i rekonstrukcija postojećeg objekta C, objekta psihijatrije, izgradnja novog objekta za proširenje postojećih kapaciteta i nabavka nove medicinske i nemedicinske opreme“ – stoji u saopštenju.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku i o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz Budžeta u 2022. godini, sa raspodjelom sredstava. U prioritetne projekte koji se finansiraju iz budžetskih sredstava namijenjenih za javne investicije u 2022. godini uvršten je projekat „Investiciona ulaganja u Univerzitetskom gradu u Banjoj Luci“ u iznosu od 3.000.000 KM.

-Takođe, sredstvima javnih investicija biće sufinansirana izgradnja vodovoda u centralnom dijelu opštine Oštra Luka u iznosu 500.000 KM, te podržan projekat rekonstrukcije atletske staze na Gradskom stadionu u Banjaluci ukupne vrijednosti 350.000 KM.Iz sredstava namijenjenih za javne investicije biće finansiran i projekat „Obnova Srpske škole u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i jasenovačkog sestrinstva“, ukupne vrijednosti 294.000 KM.Po usvajanju ove odluke ukupan iznos odobrenih sredstava iz Programa Javnih investicija za 2022. godinu iznosi  248.549.780 KM – stoji u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o projektu izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj, te donijela Odluku o formiranju Savjetodavnog odbora Naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj.

Vlada je zadužila  Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazoavanje i informaciono društvo da koordiniše rad Savjetodavnog odbora i preduzme sve mjere i radnje na realizaciji projekta izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj.

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj se vidi kao potencijalni katalizator niza procesa koji mogu pozitivno uticati na cjelokupni razvoj Republike Srpske. Uspostavljanjem NTP-a ostvariće se nekoliko međusobno povezanih ciljeva: podsticanje razvoja privrede i povećanje konkurentnosti Republike Srpske, unapređenje saradnje između naučnoistraživačkih organizacija i privrede, dorpinos digitalnoj transformaciji Republike Srpske, podsticanje preduzetničkog i inovativnog duha, posebno među mladima, otvaranje novih radnih mjesta u privredi, uključujući rast broja istraživača i dr.

Naučno-tehnološki kamp nalaziće se u okviru Kampusa Univerziteta u Banjoj Luci.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o isplati finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, u iznosu od 750.000,00 KM.

Navedena sredstva biće raspodijeljena za 15 nerazvijenih i 20 izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o proglašenju parka prirode “Trebević”.

-Razlozi za donošenje ove odluke imaju za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi. Budući Park prirode „Trebević“ prostire se na području opština Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale koje se nalaze u sastavu Grada Istočno Sarajevo, u ukupnoj površini od 5.036,37 ha. Na cjelokupnoj površini Parka prirode „Trebević“ ustanovljava se režim zaštite II i III stepena.Park prirode „Trebevićˮ stavlja se pod zaštitu s ciljem zaštite različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, odnosno u svrhu očuvanja ukupne geološke i biološke raznovrsnosti. Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke – navode u Vladi RS.

Vlada Republike Srpske danas je donijela i Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o visini i načinu naplate naknade za izdavanje uvjerenja i potvrda o veterinarsko-zdravstvenoj ispravnosti, čij je cilj da se obezbijedi visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i interesa potrošača, pri čemu se uzima u obzir efikasno funkcionisanje unutrašnjeg prometa, međunarodnih obaveza i zaštita zdravlja i dobrobiti životinja.

(TV K3 – Foto: Vlada RS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *