Dodik da objasni građanima tajni sastanak sa Šmitom

June 26, 2022, 11:36 am

Aleksandar Glavaš, član Predsjedništva DNS i poslanik u Narodnoj skupštini, pozvao je lidera SNSD-a Milorada Dodika da građanima kaže kada se i zašto tajno sastao sa Kristijanom Šmitom, o čemu su razgovarali i kakve je obaveze preuzeo. Glavaš je oštro osudio i Šmitovu izjavu da mu je cilj promjena dejtonske strukture BiH.

”Šokantno je priznanje Kristijana Šmita da je bio u Dodikovom kabinetu. Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, ima obavezu da poštuje zaključke NS RS a oni jasno kažu da je Kristijan Šmit nelegitiman jer nije potvrđen od strane SB UN. Ako je već prekršio zaključke NS RS, onda treba da nam kaže šta je to bilo tako važno da devalvira najviši organ Srpske!”, ističe Glavaš i dodaje:

”Moj um ne može da shvati ni da kući pozivate nekog ko otima imovinu Republike Srpske. Kući se zovu prijatelji, a ne samozvani gubernatori. Kada ode u penziju nakon izbora, Dodik se može privatno sastajati s kim hoće, ali sve dok u ime Republike Srpske vrši važnu dužnost mora poštovati zaključke NS RS.”

Aleksandar Glavaš oštro kritikuje i Šmitovu izjavu o promjeni dejtonske strukture BiH:

”Hvala Bogu, pa u Ustavu BiH jasno piše kako se on mijenja – dvotrećinskom većinom poslanika iz oba entiteta. Dejton je sveto slovo za Republiku Srpsku, to je jedina garancija njenog opstanka, i garantujem im da nikada neće naći 10 ruku iz Republike Srpske za svoj naum. I nije dejtonska struktura nikakva prepreka za efikasnost BiH, nego su prepreka nesposobni i korumpirani političari”.

On je osudio i sastanak Jelene Trivić sa Kristijanom Šmitom i rekao da je nedopustivo da jedan poslanik NS RS svjesno krši zaključke koje je to tijelo donijelo:

“Za sastanak sa nelegitimnim visokim predstavnikom, koji svojim radom pokušava da oduzme imovinu Republici Srpskoj, nikako se ne može reći da je bio u interesu Srpske”.

Glavaš ističe da je ponosan što DNS i njen predsjednik Nenad Nešić poštuju stavove NS RS i ne koketiraju sa gubernatorima.

”Naš predsjednik, a i mi svi, isto radimo i ponašamo se i u Banjaluci i u Sarajevu i u Briselu. Mi imamo samo jedan put – put Republike Srpske. A put Republike Srpske ne mogu biti tajna šurovanja sa Kristijanom Šmitom, niti prihvatanje sporazuma iz Brisela kojim Republika Srpska ostaje prazna ljuštura bez ikakve zaštite unutar BiH”, poručio je Glavaš.

Izvor: Saopštenje DNS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *