Dubočac kod Dervente: Obilježeno 78 godina od prelaska slavonskih partizana u BiH (FOTO/VIDEO)

November 7, 2021, 2:23 pm

U Dubočcu je danas obilježeno 78 godina od prelaska 12. slavonske brigade iz Hrvatske u BiH, a polaganjem vijenaca na spomen – obilježje odata je počast borcima NOB-a iz Dubočca koji su živote izgubili na ovom području.

Prošlo je sedamdeset osam godina, od kada je 12. Slavonska brigada  preko rijeke Save prešla iz Hrvatske na teritoriju BiH, u naselje Bosanski Dubočac kod Dervente i u sadejstvu sa drugim jedinicima krenula u oslobađanje u Drugom svjetskom ratu. Polaganjem vijenaca na spomen – obilježje odata je počast borcima iz Dubočca koji su živote izgubili na ovom području.

Predsjednik derventskog SUBNOR-a Borislav Preradović kazao je da je cilj obilježavanja važnih datuma iz Drugog svjetskog rata da se takve strahote više ne ponove.”Ovdje smo proteklih godina obnovili spomenik i zbov tog njegujemo tradiciju sjećanja na stradale. Jedino na ovakav način možemo da se zahvalimo svim stradalim što su se goloruki borili protiv fašizma i živote dali za našu slobodu”, reako je Preradović.

Nakon višegodišnjeg prekida u obilježavanju ovog značajnog datuma organizacija SUBNOR-a Derventa je uz pomoć mještana Dubočca i lokalne uprave prije nekoliko godina obnovila obilježavanje ove tradicije. Gradonačelnik Dervente poručuje da svi datumi NOB-a trebaju biti vrednovani s obzirom da su pale mnoge žrtve za slobodu koju mi i danas uživamo.

“Nažalost, u jednom periodu spomen – obilježja izgrađena u znak sjećanja na poginule u Drugom svjetskom ratu su bila malo zanemarena. Ali, uporedo sa brigom i obilježavanjem važnih datuma iz Odbrambeno – otadžbinskog rata, obnovili smo tradiciju da se sjećamo i boraca protiv fašizma”, reako je Simić i naglasio da je i 1941. godine i 1992. godine neprijatelj bio isti samo su se koristile drugačije metode i aršini.

Dvanaesta slavonska brigada je bila najbolja jedinica hrvatske oslobodilačke vojske, iznjedrila je jedanaest narodnih heroja, a u Bosni se zadržala do polovine maja 1944. godine. 4.januara 1944. godine na Ukrini kod Prnjavora vodila je veliku bitku protiv četnika, ustaša i prve kozačke konjičke divizije koja se borila pod zastavom Rajha. Poslije borbi koje su se vodile 15.i 16. maja kod Dervente vratila se u Hrvatsku.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *