Sarajevo: Regionalna konferencija Evropske preduzetničke mreže (VIDEO)

November 4, 2021, 7:34 pm

U Sarajevu je danas održana Regionalna konferencija Evropske preduzetničke mreže za jugoistočnu Evropu.na kojoj je bilo riječi o tome kako pristupiti svim finansijskim izvorima za pomoć malim i srednjim preduzećima.

U radu konferencije učestvovali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević. Košarac je istakao da je riječ o značajnom događaju, s obzirom na činjenicu da se žele predstaviti vrlo jasne politike entiteta i zajedničkog nivoa, što se tiče razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH.

BiH ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji omogućava izlazak na tržište EU, sa kojom ostvaruje 72 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene, kao sa zemljama Cefte, gdje su privrednici iz Republike Srpske i FBiH vrlo vidljivi rekao je ministar Košarac.

Konzorcijum Republike Srpske koji čine Privredna komora Republike Srpske, Republička razvojna agencija, I Inovativni centar, zajedno sa univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, od 2013. godine član je Evropske preduzetničke mreže.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da je ova preduzetnička mreža najveća, ne samo u Evropi, već u cijelom svijetu, te istakao da je ona donijela mnogo benefita privredi BiH.

Vuković ističe da ZAhvaljujući Mreži Spoljnotrgovinska komora radi veliku, digitalnu platformu “Digitalna komora”, kako bi kompanije iz BiH i njihovi proizvodi bili vidljiviji na inostranom tržištu.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *